Početna - IZDVOJENO - PGŽ i Istra za probijanje druge cijevi tunela Učke
učka tunel
foto: wikipedija

PGŽ i Istra za probijanje druge cijevi tunela Učke

Na ovotjednoj konferenciji za novinare koja se održala u sjedištu Istarske županije, u Puli, Istarski župan Valter Flego i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina govorili su o zajedničkim projektima. Kako su obojica istaknuli, ove dvije regije imaju mnogo toga zajedničkog  i brojne sličnosti žele pretočiti u suradnju na projektima od obostranog interesa.

Župan Flego je naglasio kako je jedna od teme razgovara bila zajednička izrada Master plana prometa, koji će im omogućiti kandidiranje projekata na EU fondove. Po pitanju prometa, svakako najznačajniji je nastavak gradnja Istarskog ipsilona, na dionici Rogovići- Matulj, uz probijanje druge cijevi Tunela Učka. Projekt, smatraju župani, ima višestruke koristi, posebice što se tiče bolje protočnosti i sigurnosti u prometu, ali i povećanja BDP-a Hrvatske.

Župan Flego najavio je i potporu, i ne samo političku, već financijsku, od 300.000 kn za izdavačku kuću EDIT iz Rijeke, a župan Komadina je isto toliko obećao rebalansom njihovog proračuna. Tih će 600.000 kn biti pozajmica EDIT-u dok ih Vlada i Ministarstvo kulture ne isplate EDIT-u a.

“Vlada ne može manjinama smanjivati prava već ih treba podržavati”, zajednički je stav oba župana, uz ocjenu da je dosadašnje smanjivanje sredstava od 50% od strane Ministarstva kulture te 10% od strane Ureda za manjine u RH sramotno.

„Takve poteze smatramo apsolutno neprihvatljivim jer ugrožavaju temeljne vrijednosti i prava koje godinama baštinimo i branimo na ovim prostorima“, rekao je istarski župan.

Istarska županija, također, ulazi kao partner u Trgovačko društvo Žičara Učka, u kojem je Primorsko-goranska županija jedan od udjelničara. Time će se zajednički i kandidirati ovaj projekt žičare od Medveje do Učke na EU fondove.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...