Početna - GOSPODARSTVO - PGŽ općinama i gradovima daje 800.000 kuna za projekte razvoja turizma

PGŽ općinama i gradovima daje 800.000 kuna za projekte razvoja turizma

Primorsko-goranska županije i ove će godine općinama i gradovima sufinancirati kapitalne projekte razvoja turizma za što je u proračunu osigurano 800.000 kuna, najavila je zamjenica župana Marina Medarić na današnjem redovnom susretu s novinarima.

Istaknula je da  ova financijska podrška predstavlja nastavak aktivne uloge PGŽ u oplemenjivanju segmenata turističkog proizvoda Županije koji imaju važnu ulogu u produljenju turističke sezone i dugoročnom repozicioniranju Županije kao cjelogodišnje turističke destinacije. “Potpora je to i promociji turističkog  identiteta Županije, trajnoj zaštiti prostora i razvoj turizma na temeljima održivog razvoja i visokih ekoloških standarda, razvoju selektivnih oblika turizma te ravnomjernijeg turističkog razvoja Županije”, naglasila je Medarić. Inače, javni poziv za prijavu kapitalnih projekata razvoja turizma bit će raspisan slijedeći tjedan.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je početak aktivnih priprema Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu na osiguranju kadrova, liječnika i medicinskih sestara, tijekom turističke sezone. Prošle godine za popunjavanje timova pojačane zdravstvene zaštite angažirano je 46 djelatnika u 10 turističkih ambulanti sa raspoloživih šesnaest medicinskih timova na području Ispostava Crikvenica, Krk, Mali Lošinj i Opatija. Zavod za hitnu medicinu tijekom prošle je sezone organizirao pojačanu službu hitne medicinske pomoći sa ukupno raspoloživih 20 timova T1, 17 timova T2 (tim s med.sestrom/tehničarom i vozačem), dodatne timove hitne medicine za državne ceste A6, E65 i D50 u kojima je bilo zaposleno 8 novih liječnika. Pročelnica je naglasila kako očekuje da će i za ovogodišnju turističku sezonu uspjeti “pokriti” pojačane kadrovske potrebe usprkos ozbiljnom problemu manjka medicinskih kadrova u cijelom sustavu. Važno je to kako bi se u razdoblju kada se broj domicilnog stanovništva u turističkim dijelovima naše Županije poveća u prosjeku 15 puta ili do čak 40 puta, što je slučaj otoka Cresa, osigurala dostupna i efikasna medicinska zaštita.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc informirao je novinare o raspodjeli proračunskih sredstava za sufinanciranje programa i projekata udruga nacionalnih manjina. Dodijeljeno će biti 535.000 kuna za 95 programa koje su prijavile 33 udruge iz 13 nacionalnih manjina.

REA Kvarner ove će godine za programe energetske obnove kandidirati 7 objekata domova zdravlja za što se već priprema potrebna dokumentacija najavio je ravnatelj Darko Jardas. Nakon uspješno okončanog kapitalnog projekta energetske obnove školskih objekata, Županija će u suradnji s Domom zdravlja na sufinanciranje iz europskih fondova  ove godine kandirati zdravstvene objekt. Ravnatelj Jardas najavio je i skori početak gradnje najveće solarne elektrane u RH na otoku Cresu, a investitor HEP predviđa da bi krajem godine elektrana trebala biti puštena u rad. Najavio je i izgradnju solarne elektrane na otoku Unije u okviru realizacije pilot projekta “samodorživog otoka” .

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...