Početna - IZDVOJENO - PGŽ postaje prva županija prijatelj djece
djeca

PGŽ postaje prva županija prijatelj djece

Sva djeca s teškoćama u učenju u Primorsko-goranskoj županiji imat će pomoćnike, 14 gradova i općina nose titulu prijatelja djece, a nova kućanska zajednica u domu na Kantridi bit će opremljena novcem iz Europske unije, novosti su s redovite konferencije za novinare u PGŽ.

Hrvatsko-slovenski projekt Starost bez granica odobren je u sklopu INTERREG programa, kao jedan od pet izabranih između 146 projekata prijavljenih na natječaj, izvijestila je pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač. Tako je Domu za starije osobe na Kantridi odobreno 248 tisuća eura za opremanje treće kućanske zajednice, a ugovor će biti uskoro potpisan.

Na Kantridi su već uređene dvije kućanske zajednice i korisnici su izuzetno dobro prihvatili nove uvjete života, slične onima u obitelji. “Treća kućanska zajednica bit će uređena novcem iz EU”, rekla je Marač i istaknula da je PGŽ vodeća u Hrvatskoj u primjeni europskih standarda u životne uvjete u domovima za starije osobe. “Postoji još samo jedna kućanska zajednica u domu u Zagrebu, nešto nižeg standarda od ovih na Kantridi”, rekla je pročelnica.

Vijest je i da su još četiri primorsko-goranska grada i općine stekla status prijatelja djece. Povelje Crikvenici, Čabru, Lokvama i Fužinama bit će uručene 20. studenoga. Primorsko-goranska županija tako će s 14, odnosno 40 posto gradova i općina, steći uvjete da postane prva Županija prijatelj djece, rekla je Marač.

Županija je svojim mjestima pomogla u pripremi programa, financiranju troškova komisije te kupovini natpisnih ploča. Od 2005. do danas status prijatelja djece stekli su Opatija, Rijeka i Skrad (2005.), Brod Moravice (2006.), Delnice i Mali Lošinj (2008.), Vrbovsko (2010.), Ravna Gora (2011.) te Lovran i Mrkopalj (2014.).

I u županijskome proračunu učinjene su dopune u korist djece, izvijestila je zamjenica županaMarina Medarić. Uz dva milijuna, kuna koliko je za pomoćnike u nastavi stiglo iz Europskog socijalnog fonda, Županija će izdvojiti 741 tisuću, za još 41 pomoćnika u 15 osnovnih i osam srednjih škola. Pomoć u nastavi tako dobiva svako dijete kojem je to potrebno.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...