Početna - IZDVOJENO - Pilot projekt odvojenog sakupljanja otpada počinje od lipnja u Dobreću i Opriću
smece
foto: Grad Opatija

Pilot projekt odvojenog sakupljanja otpada počinje od lipnja u Dobreću i Opriću

U sjedištu tvrtke Komunalac d.o.o. jutros je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno da od 1. lipnja na području Dobreća i Oprića započinje pilot projekt odvojenog sakupljanja otpada.

Dio je to realizacije Operativnog plana provedbe pilot projekta odvojenog skupljanja otpada na području Grada Opatije, koji realizira tvrtka Komunalac d.o.o.

Na konferenciji su bili nazočni pročelnik UO za komunalni sustav Grada Opatije Miljenko Ujčić, direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Ervino Mrak, te rukovoditelj radne jedinice „Usluge“ u Komunalcu d.o.o. Duško Kulaš, koji su javnost upoznali s ključnim elementima provedbe pilot projekta.

Prema Operativnom planu širenja zona odvojenog skupljanja otpada na području Grada Opatije praksa odvojenog sakupljanja otpada u drugoj fazi širi se na naselja Dobreć i Oprić, gdje je registrirano ukupno 529 korisnika, od kojih njih  21 ima status gospodarskog subjekta.

Pilot projekt realizirat će se od 1. lipnja  do 31. prosinca 2016.

Od 1. lipnja počinje podjela posuda koja će se odvijati tako da će djelatnici Komunalca kontaktirati pojedinačno svakog korisnika i dati mu upute o razvrstavanju otpada, ali i s njima dogovoriti sva ostala tehnička pitanja i pružiti im informacije o drugim detaljima oko problematike koji bi korisnike mogli zanimati (primjerice, o veličinama posuda, mogućnostima za zajedničko korištenje, itd…), istakao je na konferenciji za medije direktor Komunalca d.o.o. Mrak. Cijene usluge, doda je Mrak, dok traje pilot projekt, ostaju nepromijenjene.

Podsjetimo, prva faza realizacije pilot projekta odvojenog sakupljanja otpada počela se provoditi u naseljima Veprinac i Poljane od ožujka o.g., obuhvativši 540 kućanstava. Konstatirano je da se prijelaz na novi sustav odvija bez većih teškoća, te da se suradnjom korisnika i Komunalca gotovo svi problemi kvalitetno rješavaju. Na području Poljana i Veprinca u periodu realizacije pilot projekta, naveo je Kulaš, prikupljeno je 12,3 tone otpada; korisni izdvojeni otpad čini 4,4 tone ili 35,6%, što pokazuje punu opravdanost uvođenja pilot projekta.

Korisnici prilikom dodjele posuda neće snositi troškove za nabavku posuda, koje prelaze u njihovo vlasništvo. Trošak nabavke posuda za odvojeno prikupljanje otpada snosi Grad Opatija koji u njemu participira sa 60 posto, te fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji participira sa 40 posto sredstava, naveo je među ostalim resorni pročelnik u gradskoj upravi Grada Opatije Ujčić.

U slučaju nestanka ili uništenja kante u vremenu manjem od 5 godina – korisnici će o svom troškumorati nabaviti iste. Pravne će osobe snositi punu cijenu nabave posuda.

Način odlaganja otpada

Za potrebe odlaganja korisnici u individualnim objektima dobit će na korištenje dvije posude za:

  • nekorisnu ili „mokru“ frakciju,
  • korisnu ili „suhu“ frakciju.

I posebno jednu vreću za odlaganje stakla.

Posude

Za potrebe provođenja projekta korisnicima će se dodijeliti posude kapaciteta 40, 60, 90, 120 i 240 litara. Posude su nabavljene i jasno označene naljepnicama u različitim bojama sa natpisom i piktogramima koji olakšavaju razvrstavanje otpada. Dodijeljene posude korisnici su dužni držati unutar svoje okućnice te na dan odvoza iznijeti na javnu površinu, uz glavnu cesti ili uz rub okućnice. Postoji imogućnost da dva ili više korisnika koriste istu posudu, prema unaprijed propisanim uvjetima. Prema tome bi se preuzeta (zajednička) količina otpada automatski dijelila prema dogovorenom ključu na dva ili više korisnika.

Otpad će biti odvožen 1x tjedno, a dan odvoza otpada je utorak.

Dodatne informacije

  • Na odlagalištu otpada Osojnica korisnici mogu odložiti svakog dana od 7- 20 sati do 4 automobilske gume, do jednu prikolicu (max. 2 m3) zelenog otpada, glomaznog otpada, staklene i plastične ambalaže, metalnog i papirnatog otpada.  Cijena je formirana na temelju zakupljenog volumena u zajedničkim kantama na javnim površinama.

 

  • Glomazni otpad na navedenom području prikuplja se putem baja od 5m3, koje se postavljaju u dogovoru sa mjesnim odborom. Prema planu za postavu baja u 2016. godini na području Dobreća i Opriča je planirana postava ukupno 26 baja za krupni otpad, od siječnja do svibnja te od rujna do prosinca.

 

  • Nužno je educirati svi korisnike na prostoru provedbe pilot projekta o novom sustavu gospodarenja otpadom te o svom značaju i zadacima kod njegove. Edukacija će se u više navrata provesti u prostorima mjesnih odbora prema dogovoru sa predstavnicima mjesnih odbora. Osim toga, svim će se stanarima/korisnicima na kućnu adresu dostaviti edukativni leci i posude, odnosno vreće za otpad. Otpad će se s početkom projekta početi skupljati i dalje plasirati prema vrsti jednom tjedno.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Lovran prikupljanjem pismenih ponuda

Natječaj za prodaju nekretnina možete pogledati OVDJE.