Početna - IZDVOJENO - Plaće Čistačica u Hrvatskoj

Plaće Čistačica u Hrvatskoj

Očekuje se da će se uštedjeti oko 700 milijuna kuna prepuštajući neosnovne djelatnosti privatnicima, čiji bi radnici onda u ministarstvima, školama, državnim agencijama i zavodima, na sudovima čistili, prali i peglali, održavali, obavljali usluge prijevoza i zaštite te kuhali. Analiza postojećeg stanja kazuje da 26.500 radnika te prateće djelatnosti u 2300 državnih institucija obavlja neefikasno, da svaka “kuća” ima različite standarde pa su troškovi, koji ukupno iznose 3,4 milijarde kuna godišnje bez režijskih troškova, prilično nerazmjerni.

Najveći je nerazmjer uočen u cijeni čišćenja. Prosječni trošak čišćenja po satu iznosi 39,52 kune, a pritom je najjeftinije čišćenje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 29,09 kuna po satu, dok je najskuplje u državnim agencijama, 86,51 kunu po satu. U objektima primarne zdravstvene zaštite svaku čistačicu zapadne po 547,69 četvornih metara, dok je u agenciji 3040,42 kvadrata, što bi moglo opravdavati i različitu satnicu.

Uzimanjem privatnika za usluge čišćenja neće samo doći do ujednačavanja cijena već vrlo vjerojatno i do pada plaća.

Najbolji primjer je Agencija za odgoj i obrazovanje koja u Zagrebu ima dvije stalno zaposlene čistačice na osam sati dnevno, dok u svojim podružnicama u Osijeku i u Rijeci do čistačica dolaze preko vanjskih tvrtki.

Pa tako žene koje čiste prostorije Agencije u Zagrebu mjesečno dobiju bruto plaću od 4100 kuna, dok njihove kolegice u Osijeku imaju bruto plaću od 3736 kuna, dakle oko 400 kuna nižu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...