Početna - IZDVOJENO - Plan za oprost dugova građanima
blokirani računi
foto: web

Plan za oprost dugova građanima

Vlada je definitivno odlučila olakšati život građanima čiji su računi zbog neimaštine završili u blokadi. Još se definira model otpisa dugova manje vrijednosti, no iz Ministarstva financija poručuju da bi on morao zaživjeti najkasnije do ljeta. Za nekoliko dana sastat će se s bankarima i predstavnicima teleoperatera kojima za oprost duga nude porezne olakšice.

U Ministarstvu financija razmišlja se da bi najmanji iznos duga za oprost bilo oko 50.000 kuna, što je vrijednost koja bi se dobila za stariji automobil srednje klase, poanta je da se više isplati oprostiti takav dug nego se upustiti u ovrhu starijeg vozila i podmirivati troškove koje taj postupak povlači za sobom.

Dug do 50 tisuća kuna ima oko 240 tisuća građana, za one koji duguju više od 50.000 kuna bit će ponuđene usluge stečajnog upravitelja koji će ih voditi kroz osobni stečaj odnosno bankrot. Krajem veljače ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 60.902 poslovna subjekta s ukupnim dugovanjima od 33,61 milijardu kuna, dok je blokiranih građana bilo više od 310.000, s ukupnim dugom iznad 25 milijardi kuna.

Osnovna je ideja zakona ta da se građaninu u osobnom stečaju dodijeli stečajni upravitelj koji bi imao potpuni nadzor nad svim njegovim troškovima, prihodima i imovinom. Izradio bi se plan otplate duga koja bi trajala četiri do šest godina, pregovaralo bi se o mogućem oprostu dijela duga, a kada prođe tih nekoliko godina života uz stegnuti remen, dugovi bi se jednostavno morali zaboraviti kako bi osoba mogla nastaviti dalje živjeti normalno.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...