Početna - IZDVOJENO - Plan zbrinjavanja izbjeglica
sirija-izbjeglice

Plan zbrinjavanja izbjeglica

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker iznio je jučer u Europskom parlamentu plan rješenja izbjegličke krize. Prema njemu, države članice bi trebale prihvatiti obvezujuće kvote za prihvat 160 000 tražitelja azila, dakle 4 puta više nego u svibanjskom prijedlogu. Točnije, onima 40 000 iz svibnja sada se pridružuje još 120 000.

Hrvatska bi prema novom nacrtu trebala primiti još 1064 osobe, što zajedno s 550 izbjeglica koje je vlada pristala primiti u srpnju iznosi 1.614 ljudi.

Juncker je u svom prvom govoru o stanju Unije bio oštar i odlučan, tražeći da kvote za raspodjelu među zemljama članicama moraju biti obvezujuće te da se dogovor postigne već idući tjedan na sastanku ministara unutarnjih poslova. Nije se libio kritizirati one koji bi htjeli selektirati izbjeglice prema religiji. Također je rekao da tražitelji azila moraju steći pravo na rad od prvog dana.

160 000 izbjeglica o kojima je ovdje riječ uključuje i 40 tisuća čiju je raspodjelu po članicama Komisija predložila u svibnju. Ovih novih 120 000 nalaze se trenutno u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj, a biti će raspoređeni ovisno o veličini zemalja članica i njihovoj ekonomskoj moći.

Na popisu nema Velike Britanije, Danske i Irske koje imaju izuzeće iz zajedničke politike azila.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je zatražila obvezujuću podjelu izbjeglica unutar zemalja EU-a i bez brojnog ograničenja. Budimo realni, niti će kriza uskoro završiti, niti su ove brojke konačne. Svakim danom dolaze nove izbjeglice – samo u srpnju u Grčku je došlo gotovo 150 000 izbjeglica. Uzimajući to u obzir, ova raspodjela može biti samo prvi korak u rješavanju problema, odnosno samo prva raspodjela.

Juncker plan - raspored

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...