Početna - IZDVOJENO - „PLAZA DE TANGO“ – DVIJE VEČERI ARGENTINSKE STRASTINA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA
PLAZA oglas

„PLAZA DE TANGO“ – DVIJE VEČERI ARGENTINSKE STRASTINA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

„Plaza de tango“, projekt što ga zajedno pripremaju ansambli Talijanske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca za festival Riječke ljetne noći, na dvije će večeri, u četvrtak i petak, 9. i 10. srpnja 2015. s početkom u 21.00 sati, pretvoriti Arheološki park Principij u argentinski “conventillo”.

Internacionalna predstava u dva dijela,sa živom glazbom i pjesmama uvući će gledatelje u toplu i emotivnu atmosferu Argentine, domovine tanga i  drugog doma mnogih europskih imigranata. Tijekom tog  dramsko-plesno-društvenog događaja što će ga pratiti titlovi na hrvatskom i talijanskom jeziku, na velikoj terasi Principija,  gledatelji će osim u zavodljivoj i strastvenoj glazbi  moći uživati u čaši dobrog vina i malom zalogoju te zaplesati s plesačima riječke tango škole ComoTango i savladati korake tog plesa.
Temelji i oblici tanga postavljeni su u zadimljenim lokalima radničke klase, u njihovim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea, a njegovi razni stilovi kroz povijest i uzastopna mijenjanja plesnih i glazbenih oblika još uvijek otvaraju neiscrpno polje razvitka i simbioze unutar ovoga plesnog izraza. Njegova strast te uvjerenje da se ples može događati bilo gdje i u bilo koje vrijeme, odvest će Talijansku dramu i Balet HNK izvan matične kuće.

 

Prvi dio večeri čini tango happening-koncert Talijanske drame pod nazivom „Por una cabeza” u dramaturgiji Giuseppea Nicodema i Nataše Antulov,  što se temelji na predstavi „El dia que me quieras“. Uz glumce Leonoru Surian, Oliveru Baljak, Alidu Delcaro i Giuseppea Nicodema, nastupaju glazbenici Mirko Satto na bandoneonu i Fabio Montomoli na gitari, a u vlastitoj koreografiji plešu Laura i Marko Gudelj iz Plesne škole ComoTango.Sudionicioveglazbeno-scenskepredstave o tangukrozpjesme, poeziju i razne tekstove te četiri koreografije prolaze kroz povijest i razvoj ovog glasovitog plesnog izraza.

Drugi dio večeri pod nazivom „Don’t Just Tango“  pripada riječkom baletnom ansamblu za koji je koreografiju osmislio Argentinac Pablo Fermani i tako stvorio predstavu o susretima i rastancima koja donosi esenciju plesa u Argentini.Značajno za riječki repertoar i ansambl je novo koreografsko viđenje mladog Argentinca koji svoje plesne početke poklanja upravo tangu i razvija se kroz suvremeni ples te postaje jednim od najznačajnijih plesača Argentine.

Na glazbuSebastianaGarcije Ferra plešuCristina Lukanec, Marta Kanazir, Sabina VoineaVukman, AncaZgurić, Irina Kӧteles, Tamara Szilagyi, Marta VoineaČavrak, Tanja Tišma, Andrei Kӧteles, Daniele Romeo, Balint Raucher, Joseph Cane, Owen Lane i Svebor Zgurić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...