Početna - KULTURA - Počel je Pust – Piranko je šal na pal, a Žejane su prve ušle u ‘peto godišnje doba’

Počel je Pust – Piranko je šal na pal, a Žejane su prve ušle u ‘peto godišnje doba’

Pust Piranko obješen je u Žejanama, čime su Žejanski zvončari poslali poruku što misle o političkim odnosima dviju susjednih zemalja, Slovenije i Hrvatske.

Podizanju pusta prethodio je ceremonijal da Žejanski zvončari odzvone jedan krug oko sela. Posebnost te povorke bila je ove godine u tome što su u njoj sudjelovali Žejanski zvončari koji su 1988. nastupili na velikom karnevalu u Veroni.

Tad je žejansku zvončarsku tradiciju predstavilo deset zvončara. To je bio njihov prvi zvončarski odlazak iz Jugoslavije. I dok današnji političari pokušavaju pokvariti dobre odnose dvaju naroda koji su u Jugoslaviji, kao i danas upućeni jedni na druge, Žejanski zvončari, ali i brojni poštovatelji pokladnih običaja zakoračili su u svoje, peto godišnje doba.

Naime, Pust na području Liburnije počeo je još u noći na subotu kad su Žejanski zvončari, koji su od zamjenice općinskog načelnika Eni Šebalj dobili danas i ključeve Općine Matulji, odzvonili tri kruga oko sela, za svakoga kralja jedan. Pokladni običaji nastavljeni su tijekom subotnjeg popodneva podizanjem pusta Piranka i zabavom u selu, nakon čega pusna događanja sele u susjedne Velike i Male Mune.

snimio: Marin ANIČIĆ

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski Kanat najbolji hrvatski pjevački zbor

Veliki trijumf naših zborova na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Najboljim zborovima u Hrvatskoj u ...