Početna - IZDVOJENO - Počela rasprava o žalbama u slučaju Fimi medija-U slučaju ukidanja presude Sanader odmah napušta Remetinec
ivo sanader

Počela rasprava o žalbama u slučaju Fimi medija-U slučaju ukidanja presude Sanader odmah napušta Remetinec

Vrhovni sud u ponedjeljak je počeo raspravljati o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici – slučaju Fimi media – u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ.

Vijećem Vrhovnog suda predsjedava sutkinja Senka Klarić Baranović, članica je Ileana Vinja, a sudac izvjestitelj je Marijan Svedrović. Ročište je počelo oko 9,15 sati čitanjem naglasaka iz ranije presude, nakon čega će svoje žalbe obrazložiti obrana okrivljenika te tužiteljstvo, piše Poslovni hr.

Žalbe na nepravomoćnu presudu iz ožujka prošle godine odmah nakon proglašenja najavili su odvjetnici većine optuženika, ali i Uskok nezadovoljan visinom kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno. Maček je jedini od okrivljenika koji se nije žalio na izrečenu mu kaznu.

Za javnu sjednicu u ovom slučaju Vrhovni sud je zakazao tri raspravna dana, od 28. do 30. rujna, a odluka će biti donesena naknadno.

No, iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, neposredno nakon završetka javne rasprave bit će poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije. Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

No, u tom ‘scenariju’ ipak neće biti odmah poznato koji je dio presude ukinut, odnosno je li nepravomoćna presuda pala zbog nedjela za koja se teretio Sanader, njegovi suokrivljenici ili pak HDZ, prva hrvatska stranka koja se zbog korupcije našla na optuženičkoj klupi.

Sanader je u slučaju “Fimi medije” osuđen na devet godina zatvora, a postane li presuda pravomoćna morat će vratiti 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera, Mačeka i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Mediji su, međutim, već nakon što je najavljena rasprava o žalbama u tom slučaju počeli pisati da će Vrhovni sud srušiti presudu. Nagađaju da bi HDZ mogao biti oslobođen krivnje, između ostaloga i jer oblik kaznenoga djela iz kojega proizlazi HDZ-ova krivnja više ne postoji u Kaznenom zakonu, dok se u odnosu na Sanadera spominjala povreda tzv. konfrontacijskog prava.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Čalić nepravomoćnu je presudu donijela u ožujku prošle godine ističući u obrazloženju da će se korupcijske posljedice Sanaderove skupine dugo osjećati u javnim tvrtkama koje su godinama tretirali ‘kao bankomat’, ali i da su njihovim postupcima na stup srama stavljeni i oni članovi HDZ-a koji s nezakonitostima nisu imali nikakve veze.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...