Početna - IZDVOJENO - Počeli su radovi prve faze izgradnje nove bolnice na Sušaku
Nova bolnica (2)
foto: Grad Rijeka

Počeli su radovi prve faze izgradnje nove bolnice na Sušaku

Na lokalitetu Sušak KBC-a Rijeka započeli su radovi na iskopu građevinske jame u sklopu prve faze izgradnje nove bolnice čime je nastavljen projekt objedinjavanja riječkog KBC-a na jednoj lokaciji. Osim toga, svečano je otvoren i novi Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu te predstavljen novonabavljeni CT uređaj.

 Svečanosti su prisustvovali tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, zamjenica župana Marina Medarić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja-Linić i mnogi drugi predstavnici lokalne i regionalne samouprave, političkih stranaka i akademske zajednice.

Danas započetim radovima na iskopu građevinske jame, odnosno 1. faze izgradnje Nove bolnice KBC-a Rijeka na Sušaku, nastavljena je dugo očekivana i planirana realizacija projekta objedinjavanja Kliničkog bolničkog centra Rijeka na jednoj gradskoj lokaciji. Vrijednost radova i pratećih usluga nadzora radova iznosi oko 15,5 milijuna kuna, a planirani rok izvedbe je 9 mjeseci, odnosno do svibnja 2017. godine.

Nova bolnica objedinjavala bi zgradu Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo, zgrade s termoenergetski m blokom, centralnom kuhinjom, servisnim pogonima, radionicama i hitnim bolničkim prijemom te otvoreno višeetašno parkiralište. Najznačajnija zgrada ginekologije i pedijatrije imat će dvije podzemne i šest nadzemnih etaža, površine od čak 22.500 m2. Uz nju će biti uređeni i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe cijelog KBC-a. Prva faza izgradnje novih objekata podrazumijeva iskop i zaštitu građevinske jame, a kako bi se za vrijeme radova omogućio ulaz i nesmetani rad Centra za hitnu medicinu, izgradit će se i novi, južni ulaz u Centar.

Projektna dokumentacija, izmjene dozvola i provedbe natječaja za izvođenje radova i pružanja usluga nad provedbom 2. faze planiraju se okončati završetkom iskopa i zaštite građevinske jame. Sljedeća 2. faza započela bi izgradnjom novih objekata, i to u kolovozu 2017. godine. S obzirom da je planirani rok izvedbe 27 mjeseci, Rijeka bi prema tome početkom 2020. godine konačno dobila novi, objedinjeni KBC.

Na svečanosti je otvoren i Centar za hiperbaričnu i podvodnu medicinu, prvi takve vrste u Hrvatskoj pod okriljem jednog kliničkog bolničkog centra. U njega je uloženo 22,5 milijuna kuna i bit će otvoren 24 sata dnevno.  Veliki dan za KBC Rijeka nastavljen je puštanjem u rad novog, suvremenog 128-slojnog CT uređaja sa softverskim paketima za sve kliničke indikacije, uključujući i kardiološke. Uređaj je vrijedan 5,7 milijuna kuna i financiran sredstvima iz EU fondova. Ovaj napredni sustav,  koji se nalazi na sušačkom odjelu Kliničkog zavoda za radiologiju, omogućuje brže očitavanje radioloških nalaza te osigurava kontinuitet kvalitetne CT dijagnostike.

Ministar Nakić izrazio je zadovoljstvo što su se oko projekta gradnje okupili sudionici neovisno o njihovim političkim orijentacijama. Naglasio kako je Vlada donijela zaključak o početku gradnje riječkoga KBC-a i time iskazala jasnu volju i garanciju da se taj projekt počne i završi.

“To je izuzetno važan objekt za Rijeku, Primorsko-goransku županiju i cijeli zapadni dio Hrvatske”, rekao je Nakić, uz napomenu da je riječka bolnica odličan primjer kako se vodi računa o funkcioniranju jer je jedini KBC u Hrvatskoj koji pozitivno posluje.

Odgovarajući na pitanje je li definiran način financiranja nastavka gradnje i može li uistinu očekivati početak gradnje novog riječkog KBC-a, ministar zdravlja rekao je da su osigurani novci za iskop jame odnosno da je Vlada odlučila kreditom od 750 milijuna kuna financirati gradnju zgrade ginekologije i pedijatrije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako bi više volio da se može govoriti o jasno osiguranim financijskim sredstvima za gradnju bolnice jer je i prošla vlada donijela odluku o jamstvu za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a to se iz raznih razloga nije moglo realizirati.

„Vjerujem da će neka buduća vlada to ipak i učiniti. Međutim, razočaran sam što je i u ovoj investiciji iskopa jame udio iz državnog proračuna mali, odnosno samo dva milijuna kuna, a ostatak od više od 14 milijuna kuna financira KBC Rijeka iz svojih sredstava“, reko je gradonačelnik, na što je ministar Nakić dodao kako tehničko ministarstvo ne može stvarati dodatna zaduženja.

Ravnatelj KBC-a Davor Štimac rekao je kako riječki KBC jedini u Hrvatskoj funkcionira na tri lokaliteta te rad u takvim uvjetima naprosto ne može dugo trajati. Dodao je također da bi se iskop trebao završiti do svibnja 2017., a gradnja objekata bi, nakon odabira izvođača radova, trebala početi u kolovozu. „Otvaranje novih zgrada očekuje se početkom 2020., a kroz naredne četiri godine cjelokupni KBC mogao bi se preseliti na tu lokaciju“, rekao je ravnatelj KBC-a, dodajući da će se do sljedećeg ljeta napraviti novih projekt nove bolnice. Projekt bi bio u skladu s Master planom razvoja zdravstva te prilagođeniji suvremenom zdravstvenom standardu. „Nova bolnica bi trebala biti nešto manja nego što je predviđeno izvornim projektom, tako da će imati 700 do 800 kreveta, a ne 1300 kako se planiralo prije desetak godina“, kazao je Štimac.

Sve te investicije od velikog su značaja za zdravstveni standard građana Rijeke, Primorsko-goranske županije te drugih županija čije stanovništvo gravitira KBC-u Rijeka. Izgradnja nove bolnice na Sušaku kapitalna je investicija koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...