Početna - IZDVOJENO - Počelo prikupljane potpisa za referendum protiv ćirilice
Vukovar ćirilica
Ilustracija foto:Goran Ferbezar/PIXSELL

Počelo prikupljane potpisa za referendum protiv ćirilice

Danas je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara počeo prikupljati, već prije najavljivane, potpise za raspisivanje referenduma o uvođenju ćirilićnog pisma u Vukovaru, doznaje Jutarnji list. Sve se odvija uoči Dana na sjećanje žrtva Vukovara.

Predsjednik Stožera, Tomislav Josić, najavio kako će „vukovarska Hrvatska ove godine ostati izvan dvorišta bolnice.“, što aludira na izbjegavanje prigodnog programa, koji se odvija u krugu Opće bolnice u Vukovaru, a na kojoj će sudjelovati hrvatski politički vrh, kao i najavljeni veleposlanici 30 država poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske…

Bolnica je ujedno i mjesto s kojeg kreće Kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju, a podjela na “vukovarsku Hrvatsku” i “nevukovarsku Hrvatsku” bit će jasno vidljiva i samoj Koloni sjećanja.

Stožer traži da pravo na dva pisma nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa. Potpisi se skupljaju na 2.000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a za to je do sada angažiran 4.951 popisivač-volonter. Do 1. prosinca mora se prikupiti više od 450 tisuća potpisa, prenosi Jutarnji list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...