Početna - IZDVOJENO - Početak sezone talijanske drame uz „Pseudolusove muke“
web

Početak sezone talijanske drame uz „Pseudolusove muke“

Prvom premijerom u ovoj sezoni, muzičkom komedijom ”Le fatiche di Pseudolus“ / ”Pseudolusove muke“ čija će premijerna izvedba biti u subotu, 25. listopada, ansambl Talijanske drame vraća se najvećem komediografu starorimske književnosti Titu Makciju Plautu, a time i svojoj publici, kako je naglasila Leonora Surian, ravnateljica Talijanske drame.

Predstavu ju adaptirao i režirao Giovanni Batista Storti, a riječ je o komediji, političkoj satiri, čiji su likovi, zaplet i komika temeljeni na dijalozima koji su pak preuzeti iz Plautovih triju komedija: “Hvalisavi vojnik”, “Lažljivac” i “Avet”.U antičkome Rimu, rob Pseudolus pod svaku cijenu želi dobiti slobodu; ne bi li u tome uspio, odluči pomoći svome gospodaru, mladom Rimljaninu zaljubljenom u prekrasnu služavku , da osvoji srce svoje ljubljene, koja je već obećano drugome.

Glavnu ulogu ima Giuseppe Nicodemo dok su u ostalim ulogama Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Alessandro Maione, Rosanna Bubola, Leonora Surian, Mirko Soldano, Elena Brumini, Lucio Slama, Anton Toni Plešić, Alida Delcaro i Andrea Slama, a glumi i član ansambla Hrvatske drame Denis Brižić. U predstavi sudjeluju i članovi riječkog Baleta: Svetlana Rassklazova, Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Danijela Menkinovski, Dmitrij Andrejčuk, Vitalij Klok, Daniele Romeo te Joseph Cane. Koreografiju je zajedno s članovima Baleta osmislila Elena Brumini, scenografiju Toni Plešić, a kostime Sandra Dekanić. Originalnu glazbu skladao je Zvjezdan Ružić, a izvodi ju uživo jazz band što ga čine i Filippo Orefice, Luka Veselinović i Adriano Bernobić.

Glumice i glumci Talijanske drame zajedno s članovima autorskog tima predstave pozivaju i onu publiku izvan talijanske manjine da otkrije novu komediju, a istodobno i antičke, uvijek aktualne korijene, koji su insprirali najveće pisce kroz povijest, a nastavljaju nas inspirirati do danas. Predstavu prate titlovi s hrvatskim prijevodom.

Povodom premijere nove predstave Talijanske drame, u kazališnom foyeru bit će postavljena izložba djela likovnog umjetnika, rođenog Riječanina Bruna Paladina što predstavlja doprinos promicanju talijanske kulture i multikulturalnosti po kojoj je riječki HNK Ivana pl. Zajca poznat. Naime, kako je pojasnila Leonora Surian, uz svaku će predstavu Talijanske drame biti postavljena izložba jednog od umjetnika, pripadnika talijanske nacionalne manjine iz Hrvatske ili Slovenije.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi luksuzni hotel u Ičićima

Iako je pred projektom još brdo izazova, na jesen bi trebala započeti gradnja novog luksuznog hotela uz marinu u Ičićima ...