Početna - IZDVOJENO - Počinje kratki i žestoki Riječki karneval!
Rijecki karneval 2015

Počinje kratki i žestoki Riječki karneval!

Zvukom antonjskog roga i podizanjem karnevalske zastave danas, 17. siječnja, počinje 33. Riječki karneval, koji ove godine traje do 10. veljače. Tijekom nešto više od tri tjedna, u organizaciji Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, održat će se pregršt maškaranih događanja.

Ovogodišnji Riječki karneval i njegove programe predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, Meštar Toni i aktualna Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris, te predstavnik pokrovitelja, regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić.

Ovogodišnje karnevalsko ludilo trajat će nešto više od tri tjedna, ali bez obzira na to i ove godine je pripremljen bogati program. Tradicionalno glavna događanja Riječkog karnevala su Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada u petak, 22. siječnja, Dječja karnevalska povorka u subotu, 30. siječnja, te veliko finale, Međunarodna karnevalska povorka u nedjelju, 7. veljače.

Od programa ovogodišnjeg karnevala izdvojena su još dva jaka sportska programa, jedan tradicionalni koji je uz Riječki karneval još od 1990. godine – Maškarani auto-rally Pariz Bakar koji će voziti 23. siječnja te jedan relativno mlađi, ali definitivno već čvrsto usađen u Karneval – Carnival Snowboard Sesson 30. siječnja na Gatu Karoline Riječke. HNK Ivana pl. Zajca svojim se Kazališnim vrtuljkom ponovno pridružio karnevalskim danima, Ex port Delta se i ove godine aktivira i uz Zagrebačku pivovaru postaje koncertno odredište, a Tower Center Rijeka organizira Maškaranu bajku uz klizalište, niz zabavnih programa, Izbor princa i princeze riječkog karnevala, ali i novi program „Tvoja maska zvuči poznato“. Riječki karneval uz maškarano ludilo svake godine na više načina pokaže i svoju humanitarnu stranu, pa će se i ovoga puta kuhati humanitarna jota i maneštra, KU Čiket organizira dvije maškarane zabave s humanitarnim ciljem, uvaženi gosti će plesati na Humanitarnom karnevalskom balu, a početkom veljače u Domu crvenog križa održava se tradicionalno dobrovoljno davanje krvi.

Svima je već poznato značenje Riječkog karnevala i njegova dugačka kulturološka povijest, a također zauzima i značajno mjesto u kandidaturi Grada Rijeke za europsku prijestolnicu kulture, rekao je gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel.

Gradonačelnik je također istaknuo i humanitarnu stranu karnevala. Tako će se dan uoči velike karnevalske povorke u palači Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskog primorja održati Humanitarni karnevalski bal, u organizaciji Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid i Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja, a uz podršku Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke. Sav prihod bit će doniran u humanitarne svrhe – za uređenje Senzornog parka Centra za autizam Rijeka.

Direktor Turističke zajednica grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako je Riječki karneval jedna od najposjećenijih manifestacija u Republici Hrvatskoj, te igra važnu ulogu u promociji Rijeke. Naglasio je kako je ovogodišnja kampanja pripremljena i usuglašena s novom nacionalnom kampanjom Hrvatske turističke zajednice Croatia – Full of Life, odnosno Hrvatska – puna života, a Riječki karneval prvi je veliki događaj koji je svoju kampanju prilagodio i uskladio s nacionalnom kampanjom. Također je istaknuo kako su sva mjesta ispred glavne pozornice već prodana stranim turistima, a očekuje se dolazak pedesetak autobusa iz okolnih zemalja.

Nezaobilazni Meštar Toni pozvao je sve na podizanje pusta na jednoj od lokacija – Pehlinu, Pašcu i Zametu, te na Izbor Kraljice Riječkog karnevala gdje će on, zajedno s ostalim maškarama, na tri tjedna preuzeti vlast od gradonačelnika Vojka Obersnela i dobiti novu Kraljicu. Za krunu i zlatni plašt koji još uvijek nosi aktualna Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris borit će se sedam kandidatkinja uz pomoć pratećih karnevalskih grupa. Karte za Izbor Kraljice su u prodaji u Turističkom informativnom centru po cijeni od 25 kuna, a moći će se kupiti i dva sata prije početka Izbora ispred Dvorane mladosti.

Regionalni menadžer veleprodaje Zagrebačke pivovare Dario Ružić istaknuo je kako je Zagrebačka pivovara izuzetno ponosna što može biti partner Riječkog karnevala. U sklopu karnevalskih zabava koje će se održati u prostoru Ex Port na Delti nastupit će Jole, Prljavo kazalište, Jonathan, a dan uoči Međunarodne karnevalske povorke održat će se Carnival DJ Session, dok je na sam dan povorke pripremljena cjelodnevna zabava.

Cjelokupni program, informacije, te najnovije vijesti o Karnevalu mogu se naći na stranici Riječkog karnevala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Općine Lovran prikupljanjem pismenih ponuda

Natječaj za prodaju nekretnina možete pogledati OVDJE.