Početna - IZDVOJENO - Podignut Pust u Lovranu, počelo obilježavanje stote obljetnice karnevala
pust

Podignut Pust u Lovranu, počelo obilježavanje stote obljetnice karnevala

Sinoć je vesela maškarana povorka  lovranski pusnih judi, predstavnika lovranskih karnevalskih udruga te članova Puhačkog orkestra Lovran,a  praćeni zvonjavom gostiju iz Žejana, dopratila lovranskog “krivca” na njegovu standardnu poziciju u centru Lovrana, ispred Galerije Laurus. Tako je počelo obilježavanje stote godišnjice karnevala u Lovranu.

Uz glazbenu pratnju i zvukove zvona  Žejanskih zvončara lovranski pust završio je na drvetu pred Galerijom.

Ovogodišnji pust muškog rodaali ženskog imena INA, simbolično je svoj put prema palu startao baš pokraj lovranske benzinske pumpe, a zategnuta situacija s Mađarima i visoka cijena goriva, nije omela omeo članove lovranskih pusnih društava da preuzmu ključ općine iz ruku načelnika Alana Sankovića i da ga zamijene do Pepelnice.

U Galeriji Laurus otvorena je i izložba starih fotografija ”Kako se nekad maškaralo“ za koju su zaslužni članovi Toronjere te tvrtke Stubica i Foto “Luigi”, a na istoj su predstavljene fotografije prikupljene od lanjskog pusta.

Fotografije na izložbi datiraju iz 1913. odnosno 1914. godine, a prikupljeno je 600 fotografija mještana i ljubitelja karnevala s krajnjim ciljem da se iste objedine u reprezentativnu foto monografiju koja bi trebala biti objavljena za vrijeme karnevala 2018. godine.

Ovogodišnji karneval  obilježiti će  i filmske večeri koje će se održati u galeriji Laurus.U dvije večeri (27. siječnja i 3. veljače obje s početkom u 18 sati) bit će  prezentacija amaterskih filmova na temu karnevala. Materijal ima posebnu vrijednost, ne kao umjetničko djelo, već kao dokument vremena koji će oživjeti sjećanja na brojne ljude koji više nisu među nama te vidjeti razvoj karnevala od Lovrana, preko Opatije pa sve do Matulja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u sprečavanja zločina protiv čovječnosti u organizaciji UABA-e grada Opatije i Gimnazije Eugena Kumičića ...