Početna - IZDVOJENO - Podignuta Plava zastava na plaži Kostanj
Plaza Kostanj
foto: Grad Rijeka

Podignuta Plava zastava na plaži Kostanj

Na plaži za osobe s invaliditetom u uvali Kostanj na Biviju sedmi put zaredom podignuta je prestižna Plava zastava, u svijetu vrlo cijenjena eko markica koja je milijunima turista glavni orijentir prilikom odabira destinacije.

Plavu zastavu podignuo je zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović istaknuvši da je plaža Kostanj prva riječka plaža koja se 2010. godine okitila ovom prestižnom zastavom.

„Grad Rijeka preuzeo je obvezu plaćanja članarine za Plavu zastavu, obvezu sređivanja i održavanja plaže, ali i provjeru kakvoće mora s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo svakih 15 dana“, rekao je zamjenik Filipović. Dodao je da Rijeka svake godine bilježi povećanje broja dolazaka turista za oko 25 posto, a mnogima od njih upravo je Plava zastava signal prilikom biranja destinacije za godišnji odmor.

Silvia Velčić iz Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije istaknula je kako na plažu Kostanj dolazi već godinama jer je dobro opremljena i korisna osobama s invaliditetom. „Imamo ploče za sunčanje na koje se iz kolica možemo lako prebaciti i sunčati, a dizalica i rampa omogućavaju nam ulazak i izlazak iz mora. Osim toga, tu su i naši spasioci koji nam, osim što nas čuvaju, i puno pomažu. Zahvalila bih se Gradu Rijeci koji već dugi niz godina održava ovu plažu i na taj način omogućava da i mi osobe s invaliditetom uživamo u ljetnim radostima kao i ostalo pučanstvo“, rekla je Velčić.

Podizanju Plave zastave prisustvovali su i pročelnik Odjela za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, u ime Vijeća MO Kantrida Vesna Buterin te korisnici plaže.

Plava zastava je međunarodni odgojno-obrazovni ekološki program s ciljem održivog upravljanja i gospodarenja morem i obalnim pojasom, kojim se nastoji osigurati suradnja turizma i zaštite okoliša na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Plaža nagrađena Plavom zastavom nosi međunarodno priznanje koje je u rangu ISO-norme, a po dalekosežnosti je još značajnija za lokalnu zajednicu, na čijem području se provodi.

Plaža Kostanj je i uoči ove sezone kupanja, koja je službeno započela 1. lipnja, uređena i pripremljena za kupače. Sanirana su oštećenja obalnog zida, popravljena ograda uz stubište te očišćene sunčališne površine. Plaža im rampu, psihološke brane, plutajuću zaštitnu brana, plažni tuševe i koš za košarku u moru. Došljunčan je i dio plaže za djecu osobe s invaliditetom radi lakšeg pristupa moru. Također, Grad Rijeka je i ove godine osigurao dežurstvo dvaju spasioca, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 50 tisuća kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...