Početna - IZDVOJENO - Pogurajte FEN do glavne nagrade!
fen
web

Pogurajte FEN do glavne nagrade!

Treću godinu za redom Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina (FEN), nominiran za nagradu publike uglednog kazališnog portala Teatar.hr, ove godine u proširenoj konkurenciji koja uključuje najkvalitetnije manifestacije u čitavoj regiji.

Prvo  izdanje FEN-a je osvojilo  nagradu za najbolji kazališni festival i osvojil, a prošle godine bilo je na korak od titule, za svega par glasova presigao ga je splitski IKS Festival koji je nominiran i ove godine, uz Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), Festival novog cirkusa i Tjedan suvremenog plesa.

Ništa manje zanimljivo nije ni u ostalim kategorijama, gdjeje riječka i liburnijska scena prisutna  tek u kategoriji osobe godine u kojoj je nominiran novi intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić, uz kritičarku Snježanu Banović, nedavno preminulu glumicu Anu Karić, spisateljicu Tenu Štivičić i  mladog opernog pjevača Matiju Meića.

U  kategoriji najbolje predstave, gdje konkuriraju čak dvije ‘‘Ane Karenjine’‘ – jedna osiječkog, a druga zagrebačkog HNK. Uz njih, nominirane su i ‘‘Dream of Life’‘ Hotela Bulić, ‘‘Hamlet’‘ ZKM-a te Gavelline ‘‘Tri sestre’‘. Za izvođača godine konkuriraju Guilherme Gameiro Alves, Dražen Čuček, Ozren Grabarić, Krešimir Mikić te Stipe Kostanić, a za izvođačicu godine Senka Bulić, Sandra Lončarić Tankosić, Edina Pličanić, Ivana Roščić i Nina Violić.

Nagrada za redatelja, zapravo koreografa godine, ići će Saši Božiću, Ivici Buljanu, Leu Mujiću, Dori Ruždjak Podolski ili Staši Zurovcu, a pobjednik za najbolji  tekst birat će se između  Kristine Gavran (‘‘Dječak koji je tražio zmaja’‘), Mislava Brečić (‘‘Ispočetka’‘), Damira Karakaša (‘‘Snajper’‘), Vedrana Klepica (‘‘Tragična smrt ekonomskog analitičara’‘) ili Davora Špišića (‘‘Žene u crvenom’‘). Za neovisno kazalište godine nominirani su BADco., de facto, Hotel Bulić, Mala scena i Rugantino, a najviše polemika vjerojatno će izazvati (ne)uobičajene kategorije za najprecjenjeniju predstavu godine i skandal godine.

Za skandal godine nominirano je  i Ministarstvo kulture te udio potpora kulturi u državnom proračunu koji je spao na 0,5 posto, kao i izmjene Zakona o kazalištima, izbori ravnatelja u javnim kazalištima te upravljanje HNK Split i Splitskim ljetom. A za neslavnu titulu najprecjenjenije predstave konkuriraju ‘‘Aida’‘ sa Splitskog ljeta, ‘‘Dundo Maroje’‘ sa Dubrovačkih ljetnih igara, ZKM-ov ‘‘Hamlet’‘ koji je, začudo, nominiran i za najbolju predstavu godine, ‘‘Orašar’‘ HNK Osijek te ‘‘Osmi povjerenik’‘ kazališta Gavella.

U  svim kategorijama nominirane su izabrali čitatelji portala Teatar.hr, a tijekom prednominacija koje su trajale od 1. do 31. listopada zabilježeno je više od 34 tisuće glasova. I o pobjednicima će  odlučivati publika, putem  on-line glasova na stranicama portala koje traje do 20. studenog u 12 sati, dok će se nagrade najuspješnijima dodijeliti dan kasnije, 21. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...