Početna - IZDVOJENO - Pokrenuto uređenje školskog trga zajedničkom inicijativom roditelja i djece
Skolski trg
foto: Grad Rijeka

Pokrenuto uređenje školskog trga zajedničkom inicijativom roditelja i djece

“Školski trg – uređenje Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla” naziv je projekta pokrenutog inicijativom Vijeća roditelja i uprave Osnovne škole Nikola Tesla, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva kojeg provodi Grad Rijeka. U osmišljanju ljepšeg i prikladnijeg izgleda Trga sudjelovali su učenici škole, roditelji, Društvo arhitekata Rijeka i roditelji-arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica, koji su izradili Projekt privremenog rješenja uređenja Trga.

Inicijativom Vijeća roditelja i uprave Osnovne škole Nikola Tesla tijekom 2015. prijavljen je i odobren, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva projekt “Školski trg – projekt uređenja Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla”. U osmišljavanje ljepšeg i prikladnijeg izgleda Trga bila su uključena školska djeca, roditelji i Društvo arhitekata Rijeka te roditelji-arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica koji su izradili Projekt privremenog rješenja uređenja Trga. Voditeljica Projekta je Aleksandra Deluka-Tibljaš, a u ime Škole aktivnosti je koordinirala ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić.

Projekt je započeo u proljeće 2015. kada su članovi Društva arhitekata Rijeka s učenicima održali radionicu kroz koju su učenici izrazili svoje potrebe i kreirali „svoj“ idealni Školski trg. Na temelju učeničkih zamisli i ideja arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica doradili su učeničko rješenje i izradili idejno rješenje uređenja Trga. Rješenje se temelji na potrebama koje su djeca iskazala, a s obzirom da sva rješenja mogu biti samo privremena, realizacija se temelji na korištenju boja i montažnih elemenata. Rješenje predviđa iscrtavanje pješačkih putova preko Trga, formiranje područja za različite sportove (nogomet, košarka, stolni tenis) i igre (cip-cop, školica, šah), postavljanje zelenila. Projekt cjelovitog privremenog rješenja Trga odobren je od strane Odjela gradske uprave za gospodarenje zemljištem, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke te Konzervatorskog odjela Rijeka.

rojekt je u 2015. financiran s 20.400,00 kuna kroz Program Riječkog lokalnog partnerstva, a Grad Rijeka je iz svog proračuna kroz aktivnosti Odjela za komunalni sustav utrošio dodatnih 34.759,00 kuna na uređenje zelenih površina oko Trga. Prikupljene su donacije roditelja u iznosu 6.400,00 kuna, a pomogle su i tvrtke: Garaže Rijeka, parking Tim i Poliklinika Medico te Stolarski God.

U ožujku 2016. su završene sve aktivnosti predviđene za 2015., a od travnja kreće daljnje uređenje prostora Trga prema Projektu za što je dio sredstava ponovo osiguran iz fonda Programa Riječkog lokalnog partnerstva, uz preostala sredstva prikupljena donacijama. Između ostalog, u ovoj godini uredit će se i igralište za mali nogomet na koje će biti ograđeno kako lopte ne bi smetale drugima na trgu. Za sada je na stupićima na trgu postavljeno šest drvenih klupa, a još tri su spremne za montažu. Klupe su djeca ali i šetači rado prihvatili.

Riječki program lokalnog partnerstva omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijekom brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika u uređenju manjih javnih površina poput dječjih igrališta, drvoreda, cvjetnih gredica, zelenih površina i sl.…. U razdoblju 2005. do 2015. godine na natječaj za Riječki program prijavljeno je 149 projekata od kojih je 72 realizirano. Sufinanciranje po projektu iznosi do maksimalnih 30.000 kuna, a preduvjet je da je riječ o zemljištu ili objektu u vlasništvu Grada Rijeke te da inicijatori učestvuju s minimalno 10% vlastitih sredstava.

Projekt Školski trg – uređenje Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla” predstavili su  Aleksandra Deluka-Tibljaš, voditeljica Projekta, predsjednica Vijeća roditelja O.Š. Nikola Tesla, Tatjana Bandera Mrakovčić – ravnateljica OŠ Nikola Tesla, Dragica Fadljević, voditeljica Riječkog programa lokalnog partnerstva, Gordan Resan, d.i.a. Društvo arhitekata Rijeka, Predstavnik MO Školjić i MO Luka, Leora Dražul, d.i.a, – roditelj, projektant privremenog rješenje uređenje Trga Siniša Glušica,d.i.a. roditelj, projektant privremenog rješenje uređenje Trga,  Vedran Križan, roditelj, član Vijeća roditelja Vedran Pevalek, roditelj, volonter Učenici, nastavnici O.š. Nikola Tesla.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...