Početna - IZDVOJENO - Polaznici projekta Generation 0101 razvili četiri IT ideje tijekom petodnevnog Hackathona
GENERATION 0101

Polaznici projekta Generation 0101 razvili četiri IT ideje tijekom petodnevnog Hackathona

Kao kruna rada s polaznicima projekta Generation 0101 proteklog tjedna u prostorijama Centra tehničke kulture Rijeka održao se Hackathon na kojem su polaznici, podijeljeni u timove, razvijali četiri odabrane IT ideje pristigle na natječaj za organizacije koje svojim radom doprinose razvoju svoje zajednice. Uz poznata lica s riječke edukacije u sklopu projekta Generation 0101, Hackathonu su se pridružili polaznici projekta iz Zagreba (Hrvatska), Vilniusa (Litva) i Rige (Latvija).

U petak 10. lipnja, zadnji dan Hackathona, timovi su prezentirali svoje ideje te su svim sudionicima i sudionicama podijeljene diplome. Mladi su razvili edukativnu računalnu igru o dječjim pravima, promotivni video za Udrugu Naša djeca Matulji, Internet bazu hrvatskih društvenih poduzeća i mobilnu aplikaciju o mogućnostima za mobilnost mladih

Edukativna računalna igra o dječjim pravima na zabavan način, kroz sakupljanje voća i knjiga, djecu uči njihovim pravima. Tvorci su igru namijenili djeci od 4 do 7 godina, a na natječaj ju je prijavilo Društvo „Naša djeca“ Opatija.

Tim posvećen video produkciji izradio je promotivni video o Društvu„Naša djeca“ Matulji za njihovu Internet stranicu te video o radu svog i ostalih timova kroz tjedan Hackathona.

Cilj internet baze hrvatskih društvenih poduzeća, koju je na natječaj prijavila organiozacija CEDRAČakovec, je na jednom mjestu okupiti sva društvena poduzeća uz opciju da društveni poduzetnici sami mogu upisati svoje poduzeće u bazu. Uz očitu preglednost, baza će olakšati umrežavanje društvenih poduzetnika i jačanje društvenog poduzetništva u Hrvatskoj.

Mobilna aplikacija o mogućnostima za mobilnost mladih prikazuje dostupne programe za međunarodnu razmjenu, edukaciju i volontiranje. Aplikacija će, osim naručitelju Udruzi ZUM iz Pule, sigurno koristiti svima koji rade s mladima u Hrvatskoj.

Sudionici Hackathona dobili su priliku stečena IT znanja i vještine materijalizirati u konkretne proizvode, ali i razvijati druge vještine potrebne u svijetu rada kao što su timski rad i suradnja s naručiteljem.

Nakon prezentacije radova predstavnici Centra tehničke kulture Rijeka dodijelili su diplome polaznicima projekta Generation 0101 te polaznicima Hackathona. Hackathon u Rijeci je, osim Europske komisije kroz program Erasmus+ financirala i Primorsko-goranska županija.

Najbolji polaznici edukacije Generation 0101 u Rijeci, koji su izabirali mentori iz CTK Rijeka prema njihovim završnim radovima unutar sedam različitih modula (Alati za online suradnju, e-Novinarstvo, Community web radio, Programiranje računalnih igara, Razvoj mobilnih aplikacija, Video produkcija i Web dizajn) dobit će priliku sudjelovati i u drugih šest Hackathona diljem Europe.

Cijeli projekt, radovi i rješenja razvijeni u na riječkom Hackathonu bit će predstavljeni lokalnim kreatorima politika, poslodavcima, potencijalnim suradnicima, osobama koje rade s mladima, zaposlenima u obrazovnom sustavu na konferenciji u Rijeci u rujnu. Cijeli projekt završit će velikom konferencijom koje će se održati u listopadu u Zagrebu.

Erasmus+ projekt Generation 0101 je strateško partnerstvo šest zemalja: Hrvatske, Cipra, Italije, Latvije, Litve i Turske. Glavni cilj projekta je (1) ojačati poziciju partnera na nacionalnoj i europskoj razini te (2) razviti vještine partnera u poticanju promjena politika u području Digitalne agende, razvoju kurikuluma za vještine koje su potrebne u digitalnog industriji te korištenju digitalnih alata za socijalnu inkluziju i lokalnim zajednicama.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Udari bure do 163 km/h na Kvarneru, zabijelio se Platak

Poremećaj koji se premješta preko naših krajeva donio je puno vjetra i za sada malo oborina. Bura je ojačala u ...