Početna - GOSPODARSTVO - Porez na dohodak – šamar radničkom/srednjem sloju građana
Slavko Linić
Slavko Linić foto: Arhiva/ Patrik Macek/PIXSELL

Porez na dohodak – šamar radničkom/srednjem sloju građana

Komentirajući najavljene izmjene Poreza na dohodak za poslovni.hr , jednog je doktora znanosti posebno pogodio onaj dio koji se odnosi na tzv. drugi dohodak.

– Ovo je pljuska zemlji znanja i udar na intelektualni rad – kaže on.

Slično je rekla i Vesna Pusić kojoj je predloženo rješenje udar na sloj ljudi koji bi trebali biti motor razvoja. Ministar financija Slavko Linić je pokušao ovaj prijedlog zakona predstavi na način da će se stati na kraj menadžerskim bonusima, posebno apostrofirajući one bankarske.

Poslovi koje obuhvaćaju primici od drugog dohotka obuhvaća autorske radove, prevoditelje, školarce itd. Oni koji imaju ukupni dohodak manji od praga za oporezivanje po stopi od 25 posto, mogli bi imati manji povrat. Ovaj zakon će znatnije zahvatiti one koji već jesu u tom poreznom razredu, a radi se većinom o liječnicima, profesorima i ostalim visokoobrazovanim kadrovima.

– Smanjit će se konkurentnost visokoškolovanog rada. Hrvatska je VSS-om mogla konkurirati za razliku od radne snage niže stručne spreme – rekla je Martina Dalić, a s njom se složio i ekonomist Guste Santini.

– Ponašamo se neprijateljski prema srednjem sloju, a sve je to zapravo za račun nezasitne potrošnje – kaže Santini.

Izvor: jutarnji.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...