Početna - IZDVOJENO - Posao za stalno u turizmu dobilo 830 ljudi, 30 posto više nego lani
turizam
web

Posao za stalno u turizmu dobilo 830 ljudi, 30 posto više nego lani

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim zanimanjima bilo je oko 30 tisuća novozaposlenih, što je 0,5 posto više nego tijekom istog razdoblja 2014. godine, a od toga je čak 30 posto više nego lani zaposleno na neodređeno.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine ukupno je, u turističkim zanimanjima, novo zaposlenih 30.172 osobe, odnosno 0,5% više nego tijekom istog razdoblja 2014. godine. Udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 24,6%. Od novozaposlenih turističkih djelatnika u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se porast od 30 posto u zaposlenima na neodređeno vrijeme, odnosno 830 novozaposlenih na neodređeno vrijeme. Samo u lipnju, od te brojke novozaposleno je na neodređeno vrijeme čak 160 ljudi, odnosno 58% više u odnosu na lipanj 2014. godine.

Najtraženija zanimanja u prvih šest mjeseci 2015. u turističkim djelatnostima bila su konobar, kuhar i sobarica.

„Ovo je odličan rezultat koji je rezultat svih mjera koje poduzimamo te ukupne sinergije rada javnog i privatnog sektora. Porast u noćenjima turista u prvih šest mjeseci iznosi 5 posto, a prihode za prva tri mjeseca ove godine bilježimo čak 14% veće u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 30% više novo zaposlenih u stalni radni odnos je izvrstan rezultat, jer je svako ulaganje u stalnog turističkog djelatnika te u stalne sezonce od izuzetne važnosti za kvalitetu naših turističkih usluga, a samo uz kvalitetnu radnu snagu možemo biti uspješniji i konkurentniji“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin te podvukao kako je ljudski faktor vrlo važna karika za uspjeh u turizmu.

Izvor: Poslovni hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...