Početna - IZDVOJENO - Potpisan je ugovor o proširenju groblja Veprinac
opatija groblje veprinac
foto: Grad Opatija

Potpisan je ugovor o proširenju groblja Veprinac

U Veprincu je u ponedjeljak održano svečano potpisivanje Ugovora o proširenju groblja Veprinac, koje su  potpisali gradonačelnik Ivo Dujmić i Božidar Ožanić direktor tvrtke izvođača radova, Goran graditeljstvo d.o.o. Uz njih, potpisivanju su nazočili i mons. Nikola Uravić, ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije i župnik Župe sv. Marka Anto Aračić.

Gradonačelnik Dujmić tom je prigodom naglasio da se napokon rješava višegodišnji problem koji je opterećivao stanovništvo Veprinca; dodao je i da će urediti parkiralište uz groblje, koje će služiti svim građanima Veprinca tijekom cijele godine. On je pritom pohvalio sve djelatnike gradske uprave i pročelnike, ističući njihovu profesionalnost koja također stoji iza mogućnosti ovako brze realizacije posla, kao što je istakao dosadašnje kvalitetne rezultate te dobra iskustva koja Grad pamti u poslovanju s tvrtkom koja je kao najpovoljnija odabrana za izvođača radova na proširenju groblja i uređenju parkirališta uz njega na Veprincu.

Direktor Ožanić zahvalio je na ukazanome povjerenju, te dodao da će i ovaj posao tvrtka kojoj je na čelu odraditi na zadovoljstvo sviju, a posebno mještana Veprinca.

Mons. Uravić osvrnuo se na to da lokalna samouprava brine o materijalnom aspektu, dok institucija koju on predstavlja – Crkva – brine o duhovnom aspektu ljudi, no i jednima i drugima u fokusu je briga o – tim istim ljudima. Zaključuje kako je u ovom slučaju postignut dobar dogovor, na dobrobit upravo mještana i ostalih posjetitelja Veprinca.

Velečasni Aračić, nakon službenoga dijela sastanka,  blagoslovio je početak radova na proširenju groblja u Veprincu, te uređenje parkirališta.

 O projektu proširenja groblja Veprinac  

Po provedenom postupku javne nabave za izbor izvođača radova kao najpovoljnija ponuda između 4 ponuđača izabrana je ponuda tvrtke Goran graditeljstvo d.o.o. iz Delnica.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 2.246.966,89 kuna bez PDV-a, odnosno s PDV-om 2.808.708,61 kn.

Radovi na izgradnji groblja započet će nekoliko dana nakon potpisa ovog ugovora, odnosno već sutra,  a ugovorni završetak radova je u siječnju 2017. godine.

Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je  tvrtki Plan inženjering d.o.o. Rijeka, koja je i projektirala proširenje groblja.

Postojeće groblje Veprinac ima 1.455 m2 s 264 grobna mjesta, i groblje je u cijelosti popunjeno.

Ovim proširenjem na 945 m2 nove površine groblja, Veprinac dobiva još 203 grobna mjesta: na dva nova grobna polja 112 grobnica i 62 ukopna mjesta, a u prostoru niša s lijesovima još 33 niše. Uz groblje će se urediti i parkiralište površine 280,86 m2.

Nakon višegodišnjih nastojanja Grada Opatije da se izvede proširenje groblja i parkirališta uz groblje na Veprincu, riješeni su svi problemi koji su kočili proširenje, a  veprinačko groblje ujedno će riješiti i drugi gorući problem prisutan godinama: nemogućnost parkiranja prilikom odrzavanja pogreba  ili za obilježavanja Dana mrtvih.

Zahvaljujući susretljivosti Riječke nadbiskupije i nadbiskupa mons. Ivana Devčića u 2015. riješeni su i imovinsko-pravni odnosi, kako na starom groblju, tako i na zemljištu na kojeg se groblje treba proširiti, zamjenom nekretnina između nadbiskupije i Grada Opatije.

U rujnu 2015. ishođena je i građevinska dozvola, te je Grad odmah pristupio i planiranju izvođenja radova, a kako se radi o vrlo skupom zahvatu – njegova realizacija bila je planirana u razdoblju  2016-2018.

Posljednjim izmjenama Proračuna osiguran je završetak radova početkom 2017. godine.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...