Početna - IZDVOJENO - Potpisana inicijativa o uspostavi prijateljstva Rijeke i Pečuha
Suradnja s Pecuhom
foto: Grad Rijeka

Potpisana inicijativa o uspostavi prijateljstva Rijeke i Pečuha

Gradonačelnik Vojko Obersnel i gradonačelnik mađarskog grada Pečuha Zsolt Páva potpisali su ovaj tjedan u Salonu Grada Rijeke Inicijativu o uspostavi prijateljske suradnje dvaju gradova Rijeke i Pečuha. S obzirom da je Pečuh prije šest godina također bio nositelj titule Europske prijestolnice kulture, mađarska je delegacija Gradu Rijeci ponudila svoju pomoć kroz razmjenu iskustava.

U izaslanstvu Grada Pečuha, u prvom službenom posjetu Rijeci, uz gradonačelnika Pečuha, bili su i direktor Uprave Zsolnayeve baštine, neprofitni d.o.o. Balázs Vincze, te menadžer i referent direktora Balaža Vinczea Damir Resimović. U ime Grada Rijeke, osim gradonačelnika Obersnela, izaslanstvo su primili pročelnik za kulturu Ivan Šarar te Irena Kregar Šegota, savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Grada Rijeke.

Gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravljajući mađarske goste istaknuo je kako je na putu prema osvojenoj tituli Europske prijestolnice kulture za 2020. upravo Pečuh, koji je i sam 2010. ponio ovu titulu,  Rijeci dao veliku podršku. U tom području između dva grada razvila se vrlo intenzivna i plodna suradnja, koja je rezultirala zajedničkom željom za proširenjem suradnje i na druga područja. Međutim, gradonačelnik je također naglasio kako suradnja s gradom Pečuhom seže puno dalje u prošlost, i to unutar projekta zdravih gradova.

„Malo je poznato da je suradnja s Pečuhom počela još prije 30 godina kroz brojne kontakte kroz projekt ‘Rijeka- zdravi grad’, a sljedeće će godine Europska mreža zdravih gradova upravo u Pečuhu organizirati jedan vrlo važan sastanak kojem će prisustvovati i predstavnici Grada Rijeke“, rekao je gradonačelnik i dodao da je tako Rijeci i razmjena iskustava na projektu EPK 2020 izrazito dragocjena.

Gradonačelnik se osvrnuo na činjenicu da Rijeka i Pečuh imaju puno toga sličnoga, pogotovo po naglašenoj multikulturalnosti.

„Rijeka je kroz povijest uvijek bila velika luka i daljnji razvoj Rijeke vidimo kroz njezin daljnji razvoj i svega onoga što je povezano s lučkim aktivnostima, no budućnost grada temeljit će se i na daljnjem razvoju našeg Sveučilišta. Poznato mi je da je Pečuh jedan od najvećih sveučilišnih centara u Mađarskoj, tako da imamo puno dodirnih točaka na kojima možemo temeljiti našu daljnju suradnju“, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Pečuha Zsolt Páva zahvalio se na dobrodošlici i čestitao Rijeci na osvajanju titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Rekao je da je riječ o jednoj od najvećih nagrada koju neki grad može dobiti, ali je također i jedna velika odgovornost.

„Iako je Pečuh titulu dobio 2010., mi smo imali više vremena za organizaciju svih događaja jer smo već 2005. godine znali što možemo očekivati. Razdoblje koje je pred vama bit će vrlo intenzivno, no nama je suradnja s brojnim gradovima s kojima smo u to vrijeme ostvarili kontakte bila od velike pomoći“, rekao je gradonačelnik Pečuha i Gradu Rijeci ponudio pomoć u organizaciji EPK.

Nakon kratkom filma o Pečuhu, predstavnici Rijeke i Pečuha razmijenili su prigodne poklone.

Grad Pečuh nalazi se u blizini granice s Hrvatskom. Na površini od 163 km² živi oko 160.000 stanovnika. To je grad s velikom koncentracijom nacionalnih manjina, među kojima ima i velik broj Hrvata. U tom se gradu nalazi i Hrvatsko kazalište Pečuh, djeluje i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj kao i Kulturno društvo August Šenoa. Pečuh je najveće sveučilišno središte u Mađarskoj s više od 34.000 studenata, a također predstavlja i važno prometno čvorište u ovom dijelu Europe.

Zsolnayeva baština je projekt realiziran uz pomoć sredstava Europske unije – na području nekadašnjih tvorničkih zdanja i rezidencije obitelji Zsolnay, u arhitektonski iznimnom kompleksu, nalazi se 88 keramičkih skulptura koje krase parkove, šetališta i igrališta te 15 građevina – povijesnih spomenika. Poznati su umjetnički i obiteljski festivali koji se tamo održavaju, ali i stalne izložbe, među kojima je najpoznatija Ružičasta izložba, koja sadrži više od 1200 artefakata.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...