Početna - IZDVOJENO - POTPISANI UGOVORI ZA SUBVENCIONIRANJE REŽIJSKIH TROŠKOVA SOCIJALNO UGROŽENIM GRAĐANIMA
foto: Grad Rijeka

POTPISANI UGOVORI ZA SUBVENCIONIRANJE REŽIJSKIH TROŠKOVA SOCIJALNO UGROŽENIM GRAĐANIMA

Grad Rijeka subvencionirat će troškove grijanja, struje i vode socijalno ugroženim građanima, za što će se ove godine izdvojiti nešto više od 1,4 milijuna kuna. Ugovore o subvencioniranju režijskih troškova riječki gradonačelnik Vojko Obersnel  potpisao je s direktorom tvrtke HEP ODS Elektroprimorje Rijeka Vitomirom Komenom, direktorom Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrejem Marochinijem i direktorom Trgovačkog društva Energo Sanjinom Kiriginom.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i savjetnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković. Naime, odlukom o socijalnoj skrbi Grada Rijeke za socijalno ugrožene građane, uz čitav niz drugih oblika pomoći, utvrđena su i prava na naknadu za troškove isporučene toplinske i električne energije te na naknadu troškova usluge vode i odvodnje otpadnih voda.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je ono što Grad Rijeka pruža svojim građanima daleko iznad minimuma koji propisuje Zakon o socijalnoj skrbi, jer osim kriterija koje propisuje Zakon, Grad Rijeka ima i svoje dohodovne cenzuse koji građanima omogućuju da koriste prava iz socijalne skrbi.

„Drugi važan element je uključenost naših komunalnih društava u socijalne programe koja jednim značajnim dijelom iz svojih prihoda sudjeluju u subvencioniranju usluga socijalno ugroženim građanima. Energo o svojem trošku subvencionira potrošnju do pet kubika plina po domaćinstvu, VIK do 5 kubika vode, a s HEP-om potpisujemo ugovor po kojem ćemo mi plaćati potrošnju struje umjesto građana koji za to ispunjavaju uvjete“, rekao je Obersnel i dodao da će prava na subvenciju imati i građani koji koriste električnu energiju drugih distributera. U subvencioniranje troškova uključena su i druga komunalna društva Grada Rijeke – Čistoća koja subvencionira odvoz kućnog otpada i Kozala za pokrivanje pogrebnih troškova socijalno ugroženih obitelji.

„Vrijednost svih ovih subvencija na godišnjoj razini je nešto više od 1,4 milijuna kuna i odnose se samo na pokrivanje troškova stanovanja“, rekao je Obersnel. Osim toga, od prošle godine Grad Rijeka pokriva i 50 posto troškova centralnog grijanja, a ostatak subvencionira Energo iz svojeg poslovanja. Socijalni program ovakvog obuhvata u primjeni je već dugi niz godina te će i dalje ostati jedan od prioriteta Grada Rijeke te dio proračuna koji se sigurno neće smanjivati.

Direktor Elektroprimorja Vitomir Komen istaknuo je kako je ugovor o financiranju potrošnje električne energije nastavak višegodišnje dobre suradnje s Gradom Rijekom u pronalasku rješenja za najpotrebitija kućanstva. „Model koji imamo je uhodan, transparentan i učinkovit, a na području Primorsko-goranske županije i jedini potpisani ugovorni model. Elektroprimorje je izuzetno zadovoljno realizacijom ugovora jer se njime pokazuje naša partnerska osjetljivost i društvena odgovornost prema ovoj kategoriji građana Rijeke“, rekao je Komen.

Direktor KD-a VIK Andrej Marochini istaknuo je da se snaga društva očituje u brizi prema slabima te izrazio nadu da će ovaj vid pomaganja socijalno ugroženim obiteljima postati pravilo, a ne iznimka. S tim se složio i direktor „Energa“ Sanjin Kirigin izražavajući zadovoljstvo potpisivanje ugovora.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Sanja Popović Gamma je kastavka mjeseca travnja

Kastavka mjeseca travnja je Sanja Popović Gamma, vrhunska odbojkašica i reprezentativka čije ime se izgovara s poštovanjem u svim ligama ...