Početna - IZDVOJENO - Potvrđeno: Istočne članice EU imaju nižu kvalitetu hrane
trgovci
web

Potvrđeno: Istočne članice EU imaju nižu kvalitetu hrane

Stanovnici istočnih članica EU-a, iza su ostalih članica kad je u pitanju kvaliteta hrane koja im se nudi. Potvrdilo ono o čemu se godinama spekulira, a to je da proizvodi koji se prodaju u istoj ambalaži i pod jednakim imenom jednostavno nisu isti na istočnom i zapadnom tržištu.Dokaze za to iznijela je jučer u Puli Čehinja Olga Sehnalova, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu.

U veljači je, u suradnji s praškim Sveučilištem, testirala 24 proizvoda istih proizvođača koje je kupovala u tri najveća lanca u njemačkom Dresdenu, te u jednako toliko supermarketa u Pragu. Rezultati su bili poražavajući – čak 35 posto proizvoda, ili njih osam, među kojima su bili i oni s potpuno istom deklaracijom, imaju različite sastojke, drukčiji im je okus, a nekima i cijena.

Čak sedam od tih artikala može se naći i na policama hrvatskih trgovina, a riječ je o sokovima Pepsi i Sprite, napitku s okusom limuna “Nestea”, kavi “Jacobs”, jogurtu od jagode “Activia” proizvođača “Danone”, margarinu “Rama” proizvođača “Unilever”, te ribljim prutićima marke “Iglo”.

Testiranjem je tako otkriveno da kava “Jacobs” u Češkoj sadrži čak trećinu kofeina više od one koja se proizvodi u Njemačkoj, da Sprite koji se prodaje na istočnom europskom tržištu u sebi ima i umjetnih sladila poput aspartama i acesulfama, za razliku od onog kupljenog u Dresdenu, da “Nestea” s okusom limuna u Češkoj ima 40 posto manje ekstrakta čaja!

Kakvi se proizvodi serviraju stanovnicima zemalja na istoku EU-a, najbolje govori činjenica da je mesni doručak proizvođača “Tulip” napravljen od odvojenog mesa peradi ili, bolje rečeno, ostataka, dok mu je u Njemačkoj glavni sastojak svinjetina.

Čak 14 proizvoda među ukupno testirana 24 razlikuje se i na osnovi tzv. osjetilne projekcije, od čega ih je deset ukusnije u njemačkoj verziji. Samo dva proizvoda, a riječ je o margarinu “Rama” i “Kinder surpriseu” (Kinder jaje op.a.) ima istu cijenu na istočnom i zapadnom europskom tržištu, dok ih je čak 14, unatoč skromnijem standardu građana, ispalo skuplje u Češkoj. Istu kvalitetu i deklaraciju ima tek nekoliko testiranih artikala, a riječ je mahom o slatkim proizvodima – “Kinder surpriseu”, karamelama “Toffifee”, te čokoladici od kokosa “Bounty”. Našao se tu još i “Barillin” umak “Arrabbiata” s dodatkom čili papričica.
Kakva je točno situacija u Hrvatskoj što se tiče kvalitete proizvoda, znat će se već početkom iduće godine.Biljana Borzan, naša zastupnica u EU parlamentu i članica tamošnjeg Odbora za zaštitu potrošača, najavila je kako će, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, provesti testiranje proizvoda istog proizvođača kupljenih na hrvatskom, francuskom i njemačkom tržištu. Uz prehrambene artikle, usporedit će se i kvalitetahigijenskih potrepština.

– Kad kupujemo skuplje, mislimo da kupujemo kvalitetno, no to, na žalost, nije tako. U Europskoj komisiji su svjesni da se na tržište plasiraju proizvodi različite kvalitete, no napominju kako je najvažnije da su oni sigurni za zdravlje?! Što bi to uopće trebalo značiti – da proizvođačima trebamo zahvaliti što nas ne truju?! Uz to, ističu i kako je dosta proizvoda napravljeno prema ukusu lokalnog stanovništva. Znači li to možda da Hrvati preferiraju deterdžente koji slabije peru od onih koji se mogu kupiti na Zapadu? – pita se Borzan i dodaje kako će testiranje u Hrvatskoj poslužiti kao još jedan pritisak na Komisiju da se promijeni legislativa, odnosno usvoje propisi koji će jamčiti istu kvalitetu robe na cijelom području EU-a.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...