Početna - IZDVOJENO - Predavanja povodom tjedna mobilnosti u Rijeci
eu tj mobilnosti

Predavanja povodom tjedna mobilnosti u Rijeci

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna, s ciljem poticanja europskih lokalnih vlasti na uvođenje i promicanje održivog prometa. Grad Rijeka će se u Tjedan mobilnosti uključiti predavanjima koja će se održati u Vijećnici Grada Rijeke i akcijom sadnje drvoreda duž trase nove ceste (D-403) preko Brajdice u dužini od oko 100-ak metara.

Od uvođenja Europskog tjedna mobilnosti 2002. godine njegov utjecaj stalno raste, kako u Europi tako i diljem svijeta. Godine 2014. sudjelovalo je više od 2.000 gradova iz 44 države. Više od polovine ih je provelo trajne mjere, sveukupno 8 543, većinom usmjerene na upravljanje mobilnošću, pristupačnost i podršku za bicikliste i pješake. Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA KRETANJA 2015. GODINE U GRADU RIJECI

Ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na upoznavanje javnosti s mogućnostima raznih vidova prjevoza, kao i upoznavanju s straživanjima, studijama i projektima koji su izrađeni, a čiji će snažan utjecaj ponuditi mogućnost novih načina kretanja.

U tom cilju održat će se u prostoru Gradske vijećnice predavanja kako slijedi:

četvrtak 17.9.2015.  – 14,00 sati
1. „Projekt SMILE u Rijeci – poboljšanje sustava opskrbe u središtu grada“ – predavač Danijel Frka, Rijekapromet d.d.

2. „Utjecaj nepropisnog parkiranja na protočnost prometa – primjer grada Rijeke“ – predavač Robert Maršanić, Rijekapromet d.d.

ponedjeljak 21.9. 2015. – 13,00 sati
3. „Dijeljenje osobnih prijevoznih sredstava – budućnost cestovnog komutiranja u Hrvatskoj i svijetu“ (Vehicle sharing scheme – the future of road commutation)  –
predavač Mojca Tavčar-Benčić, UTE d.o.o. Pula

utorak 22.9. 2015. – 12,00 sati
4. „Studija okvirnih mogućnosti izgradnje drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Škrljevo – Rijeka – Jurdani“
predavač Snježana Krznarić, HŽ Infrastruktura d.o.o.

Dosadašnje uspješne kampanje ove godine europski organizatori žele učiniti drugačijima pa su u svrhu snažnijeg promicanja održive urbane mobilnosti povezani Europski tjedan mobilnosti i kampanja DO THE RIGHT MIX. Detaljne informacije dostupne na web stranici: www.mobilityweek.eu.

Kao i dosad, svako izdanje Europskog tjedna mobilnosti posvećeno je određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnju temu predstavlja slogan „Izaberi. Promijeni. Kombiniraj“ kojim se potiče multimodalnost, odnosno razmišljanje o dostupnim mogućnostima prijevoza unutar urbanog prostora i odabir odgovarajućeg načina prijevoza prilikom putovanja.

Uključivanje gradova u navedena događanja podrazumijeva niz raznih aktivnosti koje se sastoje od početne registracije, organizacije i provedbe pojedinih aktivnosti, pa sve do promocije i odnosa s medijima. Aktivnosti organiziraju i provode nositelji aktivnosti i njihovi partneri unutar tri različita područja djelovanja / kriterija:

Tjedan aktivnosti

Trajna mjera

Dan bez automobila.

Sadnja drvoreda duž ceste D-403

S obzirom na temu multimodalnosti, za koju se na području grada Rijeke i urbane aglomeracije stvaraju zasad samo planske pretpostavke, ovogodišnji Tjedan aktivnosti provest će se kao tjedan edukacije, odnosno informiranja o sustavu koji bi kroz dogledno vrijeme trebao zaživjeti.

U provođenju Trajne mjere, započet će se podizanje drvoreda duž trase nove ceste (D-403) preko Brajdice, u dužini od oko 100-ak metara. Ova akcija, kao inicijalna akcija ozelenjavanja cjelokupne trase, u cijelosti se oslanja i prostorno-plansku dokumentaciju Grada i na smjernice za smanjenje emisija CO2 i efekta toplinskih otoka unutar užeg gradskog područja. U tijeku Tjedna organizirat će se sadnja u organizaciji Grada Rijeke i KD Čistoće, a uz donaciju GP Krk d.o.o. Posadit će se prva stabla paulinije koja će, zahvaljujući egzotičnom i vrlo dekorativnom izgledu, brzom rastu i bujnoj krošnji, u relativno kratkom razdoblju formirati uočljiv drvored uz ovu značajnu gradsku prometnicu kojom se pristupa najužem gradskom središtu.

Što se tiče provođenja samoga Dana bez automobila 22. rujna, ove se godine odustaje od predlaganja ova aktivnosti, a s obzirom na otežane uvjete prometovanja širim gradskim središtem radi radova na rekonstrukciji Rive.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...