Početna - IZDVOJENO - Predavanje: Poštanske marke Rijeke, FIUME 1918.-1924.
Rijeka

Predavanje: Poštanske marke Rijeke, FIUME 1918.-1924.

Malo je gradova u svijetu koji su u 20. stoljeću proživjeli tolika povijesna previranja kao Rijeka. Još je manje gradova-državica koje su tiskale svoje poštanske marke.

U vremenu nakon Prvog svjetskog rata riješavalo se pitanje statusa Rijeke, nakon raspada Austro-Ugarske države. Od 1918. do 1924. g. Rijeka je bila neovisna i međunarodno priznata država, imala je svoj novac i svoje poštanske marke. Danas, u svim svjetskim filatelističkim katalozima, poštanske marke Rijeke se nalaze kao izdvojena cjelina pod nazivom Fiume.Cilj predavanja je kroz priču o riječkoj filateliji ispričati i društveno-političku situaciju u Rijeci od završetka Prvog svjetskog rata sve do pripojenja Kraljevini Italiji 1924. godine. Slojevita povijest Rijeke odrazila se na filateliju. Tako je u razdoblju od pet i pol godina riječka država izdala stotinjak različitim poštanskim maraka u nakladi od samo nekoliko stotina do nekoliko desetaka tisuća komada. Sva izdanja poštanskim maraka su prikazana slikama uz datum izdavanja i kratki opis izdanja.

 Predavanje će se održati u srijedu9. ožujka 2016. godine s početkom u 18 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Ovo je trinaesto javno istupanje Ogranka Opatija na poljima djelovanja Matice hrvatske.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...