Početna - IZDVOJENO - Predavanje posvećeno freskama u crkvi Sv. Jurja, Lovran

Predavanje posvećeno freskama u crkvi Sv. Jurja, Lovran

Ovu srijedu, 17. veljače s početkom u 18:00 sati u Galeriji Laurus u Lovranu održat će se predavanje ”Zidne slike u crkvi Sv. Jurja u Lovranu”, koje će objasniti povijesnoumjetnički značaj ovog kulturnog dobra, kao i restauratorske intervencije.

Organizatori su Katedra Čakavskog sabora Lovran i Stubica d.o.o. Lovran, a predavači su Željko Bistrović iz riječkog Konzervatorskog odjela, te Kristina Krulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Zidne slike u župnoj crkvi sv. Jurja u Lovranu otkrivene su početkom druge polovine 20. stoljeća. Veličina, očuvanost i prvenstveno, iznimna umjetnička kvaliteta tog kasnogotičkog ciklusa zarana su prepoznali prvi istraživači i konzervatori poput Ive Perčić i Branka Fučića. Lovranske je slike Fučić pribrojio radu najpoznatije istarske radionice fresaka, one majstora Vincenta iz Kastva. Uočio je dvije slikarske ruke koje su izvele ovaj ciklus, tzv. Majstora Plesa mrtvaca i Šarenog majstora. Danas se pak pod imenom potonjeg slikara mogu razlučiti dvije osobe, kvalitetniji lovranski Majstor mučeništva Sv. Jurja i njegov rustičniji učenik čija djela nalazimo u Oprtlju i Dvigradu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novi prihodovni cenzusi i iznos jednokratne pomoći u Odluci o socijalnoj skrbi

Novost je i subvencija u iznosu 25 posto produženog boravka za djecu roditelja koji primaju dječji doplatak Grad Kastav uz ...