Početna - IZDVOJENO - Predavanje Poznati Hrvati i njihov doprinos razvoju svjetske znanosti – II. dio
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Predavanje Poznati Hrvati i njihov doprinos razvoju svjetske znanosti – II. dio

OGRANAK MATICE HRVATSKE U OPATIJI, organizira za članove i građanstvo treći javni događaj u ovoj godini, predavanje s projekcijama, predavanje Poznati Hrvati i njihov doprinos razvoju svjetske znanosti – II. dio, prof. dr. sc. Vladimir Medica.

Sadržaj predavanja

U jednom razdoblju je na Tehničkom fakultetu u Rijeci bio izvođen kolegij „Znanost, tehnologija i društvo“, koji je bio namijenjen studentima Tehničkog fakulteta, kako bi dobili širu sliku o mukotrpnom razvoju svjetske znanosti. U njemu su bile uključene teme koje su povezivale utjecaj znanosti na razvoj tovremenih i budućih tehnologije i obrnuto. Jednako tako od značaja je bilo istaknuti utjecaj društva na te procese, ali i obrnuto, utjecaj nastalih tehnologija na promjene u društvu u kojem su bile implementirane. Bilo je također govora i o poznatim Hrvatima koji su stjecajem okonosti otišli u svijet i tamo doprinijeli razvoju znanosti, nerijetko i na vlastitu štetu ili odbacujući priliku za osobnim bogaćenjem.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti izradila je posebni popis znamenitih Hrvata i taj je popis okosnica ovog predavanja.Na prošlom predavanju bilo je riječi o osobama iz dublje prošlosti pa sve do Nikole Tesle u modernom dobu. Prikazati će se mjesto u svjetskoj znanosti pojedinih istaknutih ličnosti poslije Nikole Tesle.Tosu poimence Andrija i Stjepan Mohorovićić, Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Vilim Feller i Milislav Demerec. Osim velikana s tog popisa spomenut će se i mnoge druge također značajne ličnosti. Predavanje će biti popraćeno brojnim ilustracijama.

Predavanje će se održati u četvrtak19. svibnja 2016. godine s početkom u 18 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...