Početna - IZDVOJENO - Predavanje: Stari lovranski pomorci i kapetani-prvih 100 godina lovranskog uzleta
lovran
foto: web

Predavanje: Stari lovranski pomorci i kapetani-prvih 100 godina lovranskog uzleta

MATICA HRVATSKA OGRANAK OPATIJA, organizira za članove i građanstvo šesto javno predavanje pod naslovom: Stari lovranski pomorci i kapetani- prvih 100 godina lovranskog uzleta. Predavač je prof. dr. sc. Roberto Žigulić iz Ike.

Sažetak predavanja: Lovran i more sudbinski su vezani od prapovijesti, barem već 1300 godina. Tim prozorom u svijet, dolazili su u Lovran novi ljudi i nove ideje koje su oplemenjivale postojeće stanovništvo i ujedno bile i generator razvoja Lovrana injegove okolice kroz stoljeća.No tim prozorom u svijet odlazili su istovremeno iz Lovrana u svijet i kvalitetni autohtoni proizvodi. Ono što je u Lovranu proizvedeno, povjereno je domaćim trgovcima i pomorcima s ciljem što boljeg plasmana. Kako je u to vrijeme ideja da to sve bude uobličeno u jednoj osobi, već bila napuštana, trgovci (uobičajeno i brodovlasnici) i kapetani (pomorci) pronalazili su u takvom poslu zajednički interes. Ovo se predavanje bavi stoljećem procvata lovranskog pomorstva, od 1750. do 1850.  godine. Poimenično su obrađeni najkarakterističniji predstavnici lovranskih kapetana i pomoraca toga doba, a također su obrađena i analizirana dva pronađena popisa lovranskih pomoraca iz toga doba. Lovranskim pomorcima toga doba bavili su se i relevantni svjetski mediji, što dokazuje činjenicu da su Lovran i njegovi žitelji u prošlosti nešto značili i izvan ovih kvarnerskih prostora.

Predavanje će se održati u utorak 24. veljače 2015. godine s početkom u 18:00 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...