Početna - IZDVOJENO - Predsjednica: Nisam feministica ali želim jednak tretman za sve
kolinda grabar kitarovic
web

Predsjednica: Nisam feministica ali želim jednak tretman za sve

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za Euronews govorila je o recesiji, euroskepticizmu u Hrvatskoj, borbi protiv korupcije.

Iako je Hrvatska prije dvije godine ušla u EU, predsjednica i dalje želi vidjeti nova poboljšanja.

– Željela bih vidjeti više truda kod preveniranja organiziranog kriminala, kooperaciju u sustavu sigurnosti, ali i odlučniju borbu protiv korupcije, medijsku slobodu, demokratske sustave te kontrolu sektora obavještajnih službi u suglasnosti sa zakonom – rekla je.

Bez obzira na pristup Hrvatske EU, predsjednica nije sigurna je li Hrvatskoj bolje ili lošije kao članici EU.

– Teško je prosuditi, moram priznati da ljudima još nije sjelo u glavi da smo dio EU. Nažalost još uvijek nismo iskoristili europske fondove u onolikoj mjeri u kolikoj smo to mogli učiniti. Jedna od primarnih prednosti tako još uvijek nije utjecala na Hrvatsku. Moram reći da javnost u Hrvatskoj postaje euroskeptična, i po tom pitanju nešto moramo učiniti. Morali bismo biti zabrinuti o cijelom europskom projektu – rekla je.

Izrazila je želju da Hrvatska nastavi putem prema eurozoni, za koji se nada da će završiti 2020. godine, no naglasila je i da se ne radi o pukom tehničkom procesu.

Kao najveću prijetnju hrvatskom gospodarskom rastu i stabilnosti istaknula je negativne demografske trendove.

– Europska komisija procijenila je da će oko 200.000 napustiti Hrvatsku do 2019. – rekla je. Dodala je da će, ako ne preokrenemo trendove, broj nezaposlenih i umirovljenika uskoro premašiti broj radnika.

U razgovoru za Euronews predsjednica se distancirala od bivšeg premijera Ive Sanadera, optuženog za korupciju.

– Ne volim tu riječ. Žao mi je, nisam bila njegova štićenica. Bila sam mu kolegica. Dok smo surađivali nisam primijećivala ništa od ovog što se sada govori. Za sve sam saznala kada je izašlo u javnost, No, suđenje još traje, pričekajmo presudu – kazala je Grabar Kitarović te dodala kako je sa Sanaderom imala određenih razmirica o kojima ne voli pričati u javnosti, ali da se nada da će jednog dana o tome s njim porazgovarati.

Progovorila je i o tome kako je biti prvi ženski predsjednik te otkrila kako joj se čini da je morala puno više raditi. Naglasila je kako nije feministica, ali da želi jednak tretman za sve.

–  Stoga ću promovirati žene u poslovanju, kao i u političkom i društvenom životu te javnom životu – rekla je Grabar Kitarović i rekla da to ne znači da želi da žene budu u prednosti na bilo koji način.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...