Početna - IZDVOJENO - Predsjednica: Presuda ne može izbrisati zlodjela četnika
kolinda_822776S1
web

Predsjednica: Presuda ne može izbrisati zlodjela četnika

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je da je neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao predsjednica RH najodlučnije osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

– Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti – poručila je Grabar Kitarović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra.

– Četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja – izjavio je Karamarko koji očekuje  da se o ovoj temi jasno očituje srpska politika.

– Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine – poručio je. Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

– To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica – navodi Mesić.

Upozorio je da u regiji potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice.

Mesić je uvjeren da će on imati i negativne posljedice na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma.

Bivši predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.  Odluka višeg suda u Beogradu kojom se rehabilitira četničkog vođu Dražu Mihailovića naišla je na oštre osude u od saborskih zastupnika.

– Odluka suda je skandalozna – poručio je Josip Salapić (HDSSB) koji očekuje od najviših državnih tijela: predsjednice države, premijera i predsjednika Sabora očekuje reakciju.

– Ne bi nas čudilo da se sutra donese odluka o rehabilitaciji Vojislava Šešelja. Srbija je ovakvim potezom i skandaloznom odlukom suda učinila korak unatrag u odnosima Hrvatske i Srbije. Diplomacija treba reagirati jer ne možemo dopustiti da oni koji su odgovorni za tisuće žrtava budu rehabilitirani – izjavio je HDSSB-ovac.

– Mi svi nažalost znamo tko je bio Draža Mihailović. Rehabilitacija zločina i zločinca Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopustiva u bilo kojem pogledu – izjavio jeIgor Kolman (HNS).

– Ova odluka je povratak u jedna mračna vremena Republike Srbije. To je imati značajan odjek na njezino približavanje EU, a ova odluka u Hrvatskoj u najmanju ruku izaziva jednu nelagodu – kratak je komentar Dragice Zgrebec (SDP).

O istoj temi na Twitteru se oglasila i nezavisna zastupnica i bivša premijerkaJadranka Kosor.

– Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do europskih vrijednosti kao do lanjskoga snijega – napisala je.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...