Početna - IZDVOJENO - Predsjednica putuje u Kinu
kolinda
web

Predsjednica putuje u Kinu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će sljedeći tjedan u petodnevnom posjetu Kini gdje će razgovarati s najvišim kineskim državnim dužnosnicima, sudjelovati na forumu o iskorjenjivanju siromaštva, te održati sastanke s kineskim i hrvatskim poslovnim ljudima.

Glavni naglasak predsjedničina posjeta bit će na razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine, a teme razgovora s kineskim domaćinima bit će i bilateralni odnosi, globalna vanjskopolitička pitanja, te stanje u hrvatskom odnosno kineskom susjedstvu, doznaje se od izvora iz Ureda predsjednice.

“Cilj posjeta je ambiciozan, ali dugoročan … u Kinu se ide kako bi se napokon pokušao iskoristiti potencijal suradnje Kine i Hrvatske, koji je golem upravo zbog geostrateške pozicije Hrvatske”, kazao je na briefingu za novinare izvor iz predsjedničina ureda.

Grabar-Kitarović će u srijedu 14. listopada doputovati u Peking gdje će se sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom, s premijerom Lijem Keqiangom i predsjednikom Narodne skupštine Zhangom Dejiangom. Također će kao jedan od nekolicine stranih državnika sudjelovati na forumu o iskorjenjivanju siromaštva gdje će biti jedan od uvodnih govornika, a nakon trodnevnog boravka u Pekingu hrvatska predsjednica ide u Šangaj i Hong Kong gdje će najveći naglasak biti na gospodarskoj sastavnici hrvatsko-kineskih odnosa.

“Iznimno je priznanje predsjednici što je poziv uslijedio u prvoj godini njezina mandata, što znači da Kina prepoznaje njezinu ulogu kao prijatelja”, ocijenio je izvor, dodajući da posjet dolazi u prigodi desete godišnjice potpisivanja sporazuma o partnerskim odnosima između Hrvatske i Kine, “ali sada u promjenjenim okolnostima, u okolnostima hrvatskog članstva u Europskoj uniji i NATO-u”.

“Kina tu vidi Hrvatsku kao jednog od svojih mogućih ključnih partnera unutar Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza”, rekao je izvor.

Izvor je podsjetio na kinesku inicijativu “1+16” kojom najmnogoljudnija zemlja svijeta želi razviti gospodarske odnose i povećati trgovinsku razmjenu sa 16 zemalja srednje i istočne Europe, “koju Hrvatska dosad nije ponajbolje iskoristila”.

“Kina prepoznaje predsjedničinu inicijativu Jadran-Baltik-Crno more koja se velikim dijelom preklapa s kineskim iskorakom prema srednjoeuropskom prostoru”, rekao je izvor.

Kako se doznaje, posjetom predsjednice Grabar-Kitarović “ne žele se ponavljati prošle pogreške”, te se ne ide u Kinu kako bi se ostvarili neki imaginarni brzi uspjesi, pogotovo ne u kratkom roku, nego da bi se napokon na sustavan način pokušao iskoristiti “golemi” potencijal gospodarske suradnje dviju zemalja koje imaju iste ciljeve, prenosi Hina.

“Poklapaju nam se neki glavni ciljevi – Kina traži smanjenje svog suficita i povećanje uvoza robe s vanjskih tržišta, i traži mogućnost novih direktnih stranih ulaganja na tržišta izvan Kine, pogotovo u Europsku uniju, što se poklapa s hrvatskim ciljevima a to je veći izvoz, veći izlazak na treća tržišta izvan Europske unije, te privlačenje kvalitetnih radno intenzivnih ulaganja”, kazao je izvor.

Predsjednica će s izaslanstvom u kojemu će se nalaziti i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović u Šangaju održati sastanak “s hrvatskim tvrtkama koje su već sada u Kini, poput Podravke, Končara i Badela, te kineskih tvrtki koje ili traže potencijalni uvoz hrvatskih roba ili traže mogućnost ulaganja na području Hrvatske”.

U Hong Kongu će se sastati s predstavnicima ureda za trgovinu i razvoj, kako bi se “s njima uspostavio prvi kontakt koji će otvoriti vrata kasnije”, doznaje se od izvora iz predsjedničina ureda. “Predsjednica će posjetiti Hong Kong jer pruža drugačiji ulaz na kinesko tržište, ali i na tržište jugoistočne Azije”, kazao je izvor.

Na poziv kineskih domaćina na put u Kinu ići će i predsjedničin suprug, a predsjednica će sa sobom “na vlastiti trošak” povesti i djecu, piše Hina.

“U programu državnih posjeta kojima je Kina domaćin sudjeluje i supruga kineskog predsjednika, tako da oni očekuju dolazak i supružnika gostujućeg predsjednika. Predsjednica je tako u ovom slučaju, koji je prvi takav slučaj, odlučila povesti i svoju djecu, za što troškove putovanja plaća sama”, rekao je izvor iz Ureda predsjednice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...