Početna - IZDVOJENO - Predsjednica u četvrtak započinje konzultacije sa strankama
kolinda
foto: twitter

Predsjednica u četvrtak započinje konzultacije sa strankama

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je danas predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Branka Hrvatina koji joj je uručio službene konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Nakon ovoga kreću konzultacije predsjednice sa strankama o skupljanju parlamentarne većine, a glasnogovornik Grabar Kitarović, Luka Đurić, najavio je da će razgovori krenuti u četvrtak, 26. studenog.

Predsjednica, koja dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade, u svoj će ured pozvati sve političke opcije koje su na parlamentarnim izborima osvojile mjesta u Saboru. Podršku potrebnih 76 saborskih zastupnika za formiranje nove hrvatske vlade za sada nije dobio nitko.

Domoljubna koalicija i dalje je na 59 mandata dok je koalicija Hrvatska raste sa svojih 56 zastupnika dobila podrušku IDS-ova tri te osam manjinaca.

Pregovore s MOST-om vodi i jedna i druga strana, a formiranje nove vlade moglo bi potrajati tjednima, ako ne i mjesecima.

Predsjednik DIP-a Banko Hrvatin u izjavi novinarima rekao je kako je u pogledu parlamentarnih izbora posao DIP-a završen današnjim uručenjem konačnih službenih rezultata, a početak konzultacija na Pantovčaku u četvrtak najavio je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

“Predsjednica Republike Hrvaske Kolinda Grabar-Kitarović primila je konačne rezultate izbora za Hrvatski sabor i time su ispunjeni svi predvjeti za početak konzulatacija. One će biti u četvrtak tijekom dana”, rekao je Đurić.

Predsjednica Republike poziv će uputiti, dodao je, čelnicima svih parlamentarnih stranaka izabranih u Sabor, a raspored konzultacija bit će objavljen naknadno.

Upitan očekuje li više krugova razgovara, Đurić odgovara: “Počet ćemo s prvim krugom, pa ćemo vidjeti”.

Sazivanje prve sjednice novoizabranog Sabora, kazao je glasnogovornik Ureda na pitanje novinara, bit će u skladu s Ustavom. Prema Ustavu, prva se sjednica Sabora održava 20 dana nakon provedenih izbora.

Hrvatin je u tom pogledu kazao kako je predajom službenih konačnih rezultata završen posao DIP-a te da je sada “na ostali državnim tijelima da nastave posao”, što on kao predsjednik DIP-a ne može komentirati.

Na pitanje novinare, priprema li se DIP možda za nove izbore, Hrvatin niječno odgovara. “Mi ne, ali ako bude trebalo, vidjeli ste da smo u vrlo kratkom roku organizirali ove izbore, tako da ako bude trebalo bit ćemo spremni”, kazao je.

Smatra kako cijeli proces utvrđivanja konačnih službenih rezultata parlamentarnih izbora nije trajao predugo što se, kaže, lako može provjeriti.

Novinare je zanimalo i kako će se raspodjeljivati novac za predizbornu kampanju na koji Most nezavisnih lista ima pravo temeljem rezultata izbora, a Hrvatin objašnjava kako je Most na izbore izašao registriran kao stranka, jer je to jedini način da na izborima sudjeluju.

“I oni će kao lista, odnosno skupina koalicijskih partnera, kako ih god nazvali, dobiti ono što im po zakonu pripada. O njihovom međusobnom sporazumu ovisit će distribucija tog novca”, kazao je Hrvatin.

Dodaje i, u pogledu mandata saborskog zastupnika, da svaki izabrani zastupnik ima pravo na naknadu koja pripada političkoj stranci po svakom zastupniku. “To prati njega”, rekao je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...