Početna - IZDVOJENO - Predsjednica: “Vulin nije naš problem, on je problem premijera Vučića”
kolinda
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica: “Vulin nije naš problem, on je problem premijera Vučića”

Nisam na samoj komemoraciji reagirao na Vulinov govor jer Jadovno nije bilo mjesto za reakciju na takve izjave. Kategorija gosta bi sama po sebi trebala odrediti razinu uljudnosti u nečijem nastupu tako da bih rekao prije da je ministar Vulin problem srbijanske vlade, a ne naš. Uostalom, tko je pažljivo slušao moj govor mogao je shvatiti da je to ujedno odgovor na njegove i slične izjave, rekao je u ponedjeljak ministar kulture Berislav Šipuš i tako komentirao izjavu  srpskog ministra Aleksandra Vulina u Jadovnu.

Vulin je rekao da je “Alojzije Stepinac bio ustaški vikar”.

– Nadam se da to neće narušiti odnose Hrvatske i Srbije. Naši odnosi bi trebali biti iznad razine takvih izjava – rekao je Šipuš. Bivši predsjednik Stjepan Mesić smatra kako Jadovno nije mjesto za takve izjave.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je komentirala Vulinove izjave.

–  Temeljni kućni odgoj nalaže da, kad dođeš u tuđu kuću, poštuješ domaćina. Vulin nije naš problem, nego se pokazuje da je problem srpskog premijera Vučića. Mi podržavamo Srbiju na njenom putu u Europsku uniju, no  jasno je da se ne može ući u EU s takvim političarima i takvim izjavama – rekla je Grabar Kitarović. Jasen Mesić je u ime HDZ-a ocijenio nedopustivim izostanak bilo kakve reakcije iz Vlade. Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je organizatorima skupa u Jadovnom da su trebali razmisliti koga zovu u goste.

Vulinov govor je za Novu TV komentirao i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

– Ja nisam zadužen za crne kronike srpsko-hrvatskih odnosa iako me vrlo često stavljate u tu situaciju. Nisam ja bio jedini domaćin, prema tome ja nisam samo ovdje da budem zadužen za crnu kroniku hrvatsko-srpskih odnosa niti da popravljam ono što se pokvari u hrvatsko-srpskim odnosima, niti da popravljam monološke greške jedne strane. Ako želimo dijalog, onda moramo čuti što se sve govori – rekao je Pupovac.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...