Početna - IZDVOJENO - Predsjednica zabrinuta zbog eurofobije i euroskepticizma
predsjednica
web

Predsjednica zabrinuta zbog eurofobije i euroskepticizma

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Prilikom susreta se razgovaralo o doprinosu Hrvatske NATO-u te o hrvatskim planovima za razvoj i modernizaciju hrvatske vojske, a predsjednica je tom prilikom kazala kako povećanje izdvajanja za obranu ne predstavlja trošak nego investiciju u sigurnost naše zemlje i Saveza te investiciju u inovacije.

Teme razgovora bile su i nove ugroze sigurnosti, kako u svijetu tako i u zemljama u hrvatskom susjedstvu, s posebnim naglaskom na pitanje izbjeglica i ilegalnih imigranata koji u Hrvatsku mogu ući kopnenim i morskim putovima. Razmijenili su mišljenja o sigurnosnom stanju u ‎Afganistanu te o potrebnim budućim koracima.

Razmatrano je i stanje u susjednim državama u odnosu na njihovo pristupanje Europskoj uniji  i NATO-u. Grabar Kitarović je istaknula zabrinutost onime što vidi u Europskoj uniji u smislu preispitivanja vrijednosti europskog projekta, zamora proširenja, eurofobije i euroskepticizma. Obostrano je zaključeno kako treba podupirati politiku proširenja na jugoistoku Europe, za one države koje to žele, jer to širi prostor mira i sigurnosti. U tom smislu istaknuli su važnost skorog upućivanja poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO-u.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...