Početna - IZDVOJENO - Predstavljen konačni broj sudionika Europskih sveučilišnih igara
studentske igre

Predstavljen konačni broj sudionika Europskih sveučilišnih igara

Devetnaest dana uoči početka Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 12. do 25. srpnja, organizatori ovog najvećeg multi-sportskog događaja u Hrvatskoj predstavili su konačnu brojku sudionika.

„S posebnim zadovoljstvom možemo objaviti kako će na Igrama u Rijeci i Zagrebu nastupiti čak 4781 studenata sportaša. Kada njima pribrojimo i ostale članove, njihove trenere i službene osobe brojka se penje na 5786 osoba.“ – istaknula je predsjednica Odbora za sport ESI2016 Danira Bilić.

Posebna je zanimljivost podatak kako natjecatelji dolaze sa čak 403 sveučilišta iz 41 europske zemlje. “Od europskih zemalja najviše sportaša, njih 410 dolaze iz Velike Britanije, 400 iz Njemačke, 330 iz Francuske, 320 iz Portugala, 280 iz Turske, 230 iz Španjolske, 200 iz Slovenije. Posebno smo sretni što će na Igrama sudjelovati i natjecatelji iz zemalja poput Islanda ili čak Izraela, odakle nam dolazi 48 sportaša, a Hrvatsku će zbog ovog natjecanja posjetiti i studenti s Malte.” – nadodala je Bilić.

Ovom je prigodom posebno najavljena dojmljiva svečanost otvaranja Europskih sveučilišnih igara koja će se održati 13. srpnja s početkom u 21 sat na stadionu Mladosti na Savi. Garancija spektakularnog otvaranja je podatak kako samu ceremoniju režira Krešimir Dolenčić, a ulaz će biti slobodan za sve zainteresirane osobe, na kojima je samo da na vrijeme osiguraju svoju ulaznicu.

„Za vrijeme Europskih sveučilišnih igara održat će se više od 2000 sportskih natjecanja, u više od 60 sportskih objekata u Zagrebu i Rijeci. Podijelit ćemo više od 2000 medalja, oko 130 pehara za najbolje te 120 posebnih nagrada. Ovo je samo dio impresivnih brojki koje govore o kakvom se događaju radi, a za koji se već nekoliko godina pripremamo. Zahvaljujući organizaciji u koju je trenutno uključeno nekoliko tisuća osoba, a među njima i 2000 volontera, možemo već sada reći kako smo osigurali sve da Igre proteku u najboljem redu.“ – naglasio je Zrinko Čustonja, predsjednik Organizacijskog odbora ESI.

Posebno pozitivna priča Igara su upravo volonteri. Uz one iz Hrvatske, uspješnoj provedbi Igara svoj obol će dati i 200 volontera koji dolaze iz čitavog svijeta, pa čak i dalekog Japana, Australije i Meksika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...