Početna - IZDVOJENO - Predstavljen poligon za tjelesnu aktivnost djece u oš Trsat
Poligon 1

Predstavljen poligon za tjelesnu aktivnost djece u oš Trsat

U osnovnoj školi “Trsat” jednoj od 120 matičnih osnovnih škola u Hrvatskoj koja nema svoju sportsku dvoranu, predstavljen je Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece koji omogućuje nesmetano provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Predstavljanju poligona prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ministar zdravlja Siniša Varga, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, voditeljica Službe za primicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović te ravnateljica Osnovne škole Trsat Sonja Damašek-Padjen.

Riječ je o Poligonu za tjelesnu aktivnost školske djece za osnovne škole bez sportske dvorane, a predstavljanje su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Osnovna škola „Trsat“.

Kako je naglasio gradonačelnik Vojko Obersnel, osnovna škola “Trsat” jedna je od starijih škola koja zbog prostorne ograničenosti nema svoju sportsku dvoranu i upravo iz tog razloga, a s obzirom na činjenicu da fizička aktivnost ima značajnu ulogu u razvoju djece, ovakav je poligon izvrsno rješenje koje omogućuje  školskoj djeci bavljenje sportskim aktivnostima, na igralištu škole ili u jednoj od učionica.

Projektom Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece za 120 matičnih osnovnih škola koje nemaju potrebne materijalne, tehničke i prostorne uvjete za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, a s ciljem održavanja, unapređenja i promicanja zdravlja i tjelesne aktivnosti,  osigurano je nesmetano provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

O projektu poligona govorila je voditeljica Službe za primicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović naglasivši kako je za ovakav poligon dovoljno 30m2 prostora i educirano nastavno osoblje, a za svih 120 škola provedena je i edukacija te izražen priručnik i potrebni DVD-i. Poligon se sastoji od 25 elemenata koji se lako sklapaju i prenose i mogu se slaganjem pretvarati u različite oblike, a napravljeni su od mekih materijala veselih boja i ne izazivaju frustraciju kod djece.
Nakon uspješno provedenog pilot projekta i njegove pozitivne stručne evaluacije od strane Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološkog fakulteta i Fakulteta strojarstva, brodogradnje (o sigurnosti korištenja materijala), Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uz pomoć Ministarstva zdravlja, u sklopu provedbe Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, osigurao sredstva za kupnju 120 kompleta didaktičke opreme kako bi ih donirao svim matičnim osnovnim školama u RH koje nemaju sportske dvorane.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali su sporazum o suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji obuhvaća implementaciju i edukaciju ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportsku dvoranu.
Kako je naglasio ministar zdravlja Siniša Varga provedena istraživanja pokazala su kako čak 1/5 školske djece ima prekomjernu tjelesnu masu, stoga je Ministarstvo poduzelo čitav niz aktivnosti kojim potiče zdravu prehranu, mijenjanje navika i uvođenje zdrave hrane na školske menije. Za uvođenje  Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece izdvojeno je milijun kuna, odnosno 6.800 kuna po setu poligona, što je kako je naglasio Varga, mali iznos koji daje velike rezultate.
Ministar Mornar je izjavio kako se ovaj projekt izvrsno uklapa u dio koncepta novog kurikuluma, a to je učenje kroz igru.

Nakon predstavljanja Poligona održana je i prezentacija zdrave školske prehrane koju spravljaju školske kuharice. Ravnateljica Osnovne škole Trsat Sonja Damašek-Padjen je kazala kako se projekt zdrave prehrane provodi već 9 godina i jako je dobro prihvaćen jer djeca većinom dolaze iz riječkih dječjih vrtića u kojima su već navikli na zdravu hranu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...