Početna - IZDVOJENO - Predstavljen program ovogodišnjeg 6. Solo Positivo Film Festivala – SPFF
solo positivo
web

Predstavljen program ovogodišnjeg 6. Solo Positivo Film Festivala – SPFF

Deset cjelovečernjih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca čine službeni program Solo Positivo film festivala koji će se održati od 1. do
 6. kolovoza u Opatiji. Nakon pet uspješnih godina održavanja SPFF-a festival
se iz Starigrada preselio u Opatiju kojoj će zasigurno donijeti dašak Cannesa kroz ponajbolje glazbene dokumentarne filmove nastale u proteklih nekoliko produkcijskih godina te mnoštvo dodatnih sadržaja, atraktivnih filmskih i glazbenih gostiju. Sinoćnje predstavljanje programa Solo Positivo Film Festivala već je dalo naslutiti kako se crveni tepih u najboljem svjetlu vraća u Opatiju – na Maloj ljetnoj pozornici festival je već na predstavljanju okupio brojne filmaše i glazbenike.

Prisutne je goste na samom početku pozdravio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je istaknuo važnost ovog događanja za Opatiju i njezino daljnje pozicioniranje na mapi važnih kulturnih događanja u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe.

Izbornik 6. Solo Positivo Film Festivala redatelj Zoran Pezo kazao je kako su 
filmovi pristigli na festival sa svih pet kontinenata i kako je bio užitak vršiti odabir onih koji će biti predstavljeni festivalskoj publici. Najavio je da će festival otvoriti prošlogodišnji dobitnik Oscara film „Lady in Number Six: Music Saved My Life“
te da u Opatiju stižu i Oscarom nagrađeni autori filma – redatelj Malcolm Clarke
te producent Frederic Bohbot. Pezo je posebno istaknuo i činjenicu da se među odabranim filmovima nalaze i naslovi poput filma Orion: The Man Who Would Be the King redateljice Jeanie Finley koji je svoju premijeru imao na Tribeci te dva naslova koji su obilježili prošlu godinu kao dva od deset najboljih glazbenih dokumentaraca, film srpskog redatelja Ognjena Glavonića Živan pravi punk festival i izvrsni The Possibilities Are Endless.

Član žirija Solo Positivo Film Festivala, talijanski redatelj Ivan Gergolet, zadovoljan je izborom filmova i smatra da će publici biti teško odlučiti na koju će projekciju te da će i žiri imati težak posao odabrati laureate 6. Solo Positivo Film Festivala.

Član žirija, hrvatski redatelj Antonio Nuić, posebno se osvrnuo na dio programa koji će u sklopu festivala prikazati filmaši iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner Solo Positivo Film Festivala. Izbornik toga programa je bosansko-hercegovački redatelj Pjer Žalica kojega su kolege iz žirija jedva nagovorile da u program stavi svoj film – „Orkestar“ o jednom od najpopularniji bendova na našim prostorima Plavom orkestru.

Direktor festivala Admir Ćulumarević najavio je da će Plavi orekstar nastupati uživo za festivalsku publiku – i to nakon projekcije Žaličina filma, 3. kolovoza. Solo positivo film festival kroz šest dana održavanja donosi puno svirke i filma po cijeloj Opatiji od ljetne pozornice s jednim od najvećih screening wall-ova u Europi, potom dva kina na lokacijama uz more, a dijelovi programa odvijat će se i u prostorima Ville Angioline te paviljona Šporer. Glazbeno otvaranje festivala pripada snažnim i atraktivnim
„Soul fingersima“ koji će zasigurno rasplesati publiku.

Glazbeno zatvaranje festivala, 6. kolovoza, nakon proglašenja festivalskih pobjednika, pripalo je bendu Ljetno
kino. Kao i uvijek Solo Positivo Film Festival donosi i brojne susrete s autorima i producentima filmova koji će biti prikazani u sklopu festivalskog programa. Ne 
treba zanemariti ni bogati popratni program koji festival donosi u sklopu programa Film&food gdje se spajaju gastronomske i filmske vrijednosti, poručio je Ćulumarević ne želeći otkriti i poneko dodatno iznenađenje koje su organizatori spremili opatijskoj publici.

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program “Randez-Vous: Festival of France in Croatia 2015” koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Francuske te veleposlanostvo Francuske u Hrvatskoj. Publiku tako očekuje i iznimno zanimljiiv program s francuskim potpisom.

Ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš izrazila je zadovoljstvo održavanjem Solo Positivo Film Festivala u Opatiji koja će prve dane kolovoza živjeti glazbu i film čime će turistička i kulturna ponuda grada biti obogaćena na način koji Opatiji i priliči.

Direkcija Solo Positivo film Festivala najavila je da su od danas u prodaji i prvi paketi festivalskih ulaznica koji se po najpovoljnijim cijenama mogu kupiti online – www.mojekarte.hr, ali i na prodajnim mjestima Festivala Opatija u samoj Opatiji i u Rijeci i to po cijenama od 180 i 220 kuna. Direkcija je uputila i poziv zainteresiranim volonterima za rad na festivalu koji sve informacije o prijavi mogu pronaći na web stranici festivala – www.spff.hr.

Kompletni program 6. Solo Positivo Film Festivala 2015. Opatija dostupan je na www.spff.hr.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...