Početna - IZDVOJENO - Predstavljena eko vozila KD Čistoča
eko vozilo
web

Predstavljena eko vozila KD Čistoča

U sklopu Riječkog energetskog tjedna na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske predstavljena su nova eko vozila riječkih komunalnih društva – kamioni na stlačeni prirodni plin, električna vozila, električne trokolice te minibus na stlačeni prirodni plin.

Događaju je prisustvovao i gradonačelnik Vojko Obersnel te direktor Komunalnog društva Čistoća Bojan Jurdana te glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić. 

Građani su mogli vidjeti manje teretno vozilo – kamion na stlačeni prirodni plin marke IVECO, koji je u svakodnevnoj funkciji. U nabavi je i veće teretno vozilo odnosno kamion, također na stlačeni prirodni plin, a nadogradnja se sastoji od dviju komora za prikupljanje različitih frakcija otpada, te je stoga namijenjen za odvojeno prikupljanje otpada. Nabava oba vozila sufinancirana je s 40% sredstvima Fonda za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost.

Osim kamiona, predstavljena su i dva nova električna vozila s nultom emisijom ispušnih plinova. KD Čistoća je već tijekom 2014. nabavila i uvela u funkciju prvo višenamjensko električno komunalno vozilo uz potporu Fonda. Električno vozilo ima niz prednosti u odnosu na konvencionalna vozila jer značajno smanjuju onečišćenja zraka u gradovima. Na jedno vozilo je ugrađen i kavez zapremine 2.3 m3 namijenjen prikupljanju papira i kartonske ambalaže. Krajem svibnja 2015. u suradnji s tvrtkom Tetra Pak dobiveno je na upotrebu još jedno električno vozilo iste vrste, Mega Multitruck Kipera, namijenjena prikupljanju upravo tetra ambalaže. Time KD Čistoća d.o.o. raspolaže s dva ovakva električna vozila.

Još jedno novo vozilo KD čistoće je električna trokolica. U tijeku je nabava pet trokolica marke Apache E3-Work, također uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Električna trokolica ispunjava stroge sigurnosne kriterije te povećava efikasnost rada komunalnih službi i omogućava njihovo djelovanja na udaljenim ili brdovitim lokacijama, prvenstveno zbog svoje konstrukcije i tehničkih karakteristika ugrađenog elektromotora. Prednost korištenja trokolica na električni pogon u odnosu na korištenje kamiona je i u tome što puno lakše prolazi dijelovima grada s uskim ulicama.

Sigurnost i način korištenja trokolice demonstrirao je i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je napravio Trg po krugu ne bi li se sam uvjerio kako će električna trokolica uvelike olakšati posao komunalnim djelatnicima u održavanju čistoće javnoprometnih površina.

Stavljanjem u uporabu svih ovih vozila očekuje se znatno smanjenje emisije štetnih plinova, te su time važan iskorak u prilagođavanju voznog parka KD Čistoća dogovorenim ciljevima smanjenja negativnog utjecaja prometa na okoliš.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...