Početna - IZDVOJENO - Predstavljene aktivnosti povodom obilježavanja 150. Obljetnice izuma torpeda
Torpedo5

Predstavljene aktivnosti povodom obilježavanja 150. Obljetnice izuma torpeda

U željezničkom depou na Žabici, gdje će od proljeća iduće godine za javnost biti otvorena izložba torpeda, održana je konferencija za medije na kojoj su najavljena događanja povodom obilježavanja 150. obljetnice izuma torpeda koja će se doržavati tijekom čitave iduće godine. Događanja zajednički organiziraju Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te ostale institucije, udruge građana i pojedinci zainteresirani za industrijsku baštinu.

U idućoj, 2016. godini navršava se 150 godina od izuma Luppis – Whiteheadova torpeda, upravo u Rijeci. Riječ je o iznimno značajnoj obljetnici, ne samo za Rijeku, već i za cijelu Primorsko-goransku županiju te za kulturnu i tehničku baštinu Hrvatske. Prigodom obilježavanja 150. obljetnice izuma torpeda, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka putem svojih resornih odjela i spomenutih muzeja poduzeli su aktivnosti u cilju razrade niza prigodnih programa. Muzejska građa torpeda iz oba muzeja, već je preseljena u prostor na Žabici gdje će na proljeće iduće godine biti postavljena izložba.

Događaje povodom obilježavanja 150. obljetnice izuma torpeda predstavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tea Perinčić, predsjednik Udruge za zaštitu i promicanje riječke industrijske baštine Pro Torpedo Velid Đekić te Tomislav Juretić iz Društva sportske rekreacije Primorje.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je svoje veliko zadovoljstvo do sada učinjenim aktinostima kojima se industrijska baština, koja dakako uključuje torpedo, konačno počela promicati i isticati, a time najavio i niz događanja koja se organiziraju kroz iduću 2016. godinu povodom obilježavanja 150. obljetnice torpeda. Dodao je kako je željeznički depo na Žabici privremeno, ali i prikladno rješenje za ovu zbirku. Najavio je još intenzivniji rad na otvaranju muzeja torpeda i obnavljanju lansirne rampe, a što se planira realizirati sredstvima europskih fondova. Gradonačelnik je izdvojio veliku fotografsku izložbu o povijesti torpeda koja će iduće godine biti postavljena na Korzu.

Jedan od središnjih događaja ove važne obljetnice svakako je zajednička stalna izložba Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, pod nazivom „Prvi na svijetu – Stotinu i pedeset godina riječkog torpeda“. Rad na zbirci tvorničkog muzeja Torpedo u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka intenzivirao se 2007. godine kada je u PPMHP oformljena Tehnička zbirka. Usporedno s navedenim aktivnostima, započele su i aktivnosti Muzeja grada Rijeke na prikupljanju torpeda u svrhu osnivanja muzejskog postava u Rijeci, kolijevci torpeda.
Nakon izložbe održane 2010. u Muzeju grada Rijeke, građa o torpedu bit će ponovno izložena, ovaj put u skladišnom prostoru na Žabici, u još većem obimu. Ovoga će puta biti izloženi i novi predmeti koji tada još nisu bili dostupni, kao i najnoviji predmeti nedavno izučeni iz mora. Gotovo su svi eksponati, osim onih nedavno izvučenih iz mora, restaurirani i stručno obrađeni te će se u sklopu predstavljanja moći vidjeti predmeti kojima će biti cjelovito prikazan razvoj pojedinih izuma, poput najznačajnijega – žiroskopa, bez kojega ne bi bila moguća ni današnja svemirska navigacija. Valja pri tome naglasiti da se najvrjedniji dio eksponata nekadašnjeg tvorničkog muzeja, još od 1980. godine nalazi u Pomorskom muzeju Split, budući da ga je Jugoslavenska ratna mornarica povodom svečanog otvaranja odvezla iz PPMHP i izložila u Ratnoj luci Lora te kasnije pohranila u spomenutom muzeju. U tom smislu PPMHP namjerava svoje aktivnosti usmjeriti prvenstveno na konzervaciju eksponata te ustrajanju na vraćanju eksponata koji se još uvijek nalaze u Splitu.

Povijest izuma i proizvodnje torpeda pozicionirao je Rijeku na svjetsku kartu prepoznatljivosti te u Rijeku prozvao brojna revolucionarna znanstvena istraživanja, znanstvenike, industrijalce i biznismene. Iako velik dio riječke povijesti i uspomena, torpedo je danas zanimljiv turistički proizvod i dio industrijske baštine grada Rijeke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...