Početna - IZDVOJENO - Premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!”
predstava

Premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!”

U organizaciji Udruge za celijakiju Primorsko-goranske županije Rijeka, 18. svibnja 2016. u 18 sati, u Hrvatskoj čitaonici Trsat održat će se premijera dječje predstave “Bez glutena, molim!” i prezentacija trećeg edukativnog naslova “Tisuću lica celijakije”.

Dječja predstava nastala je u suradnji s Ri- teatrom (Kulturni centar Kalvarija) prema slikovnici “Bez glutena, molim!” , autorice Marine Milinović, koja tematizira celijakiju u razdoblju djetinjstva. Predstava ima za cilj na zabavan način educirati djecu predškolske dobi i razredne nastave te ih upoznati s posebnošću bezglutenske prehrane i odaslati jasnu poruku kako različitost nije mana.

Treći edukativan naslov “Tisuću lica celijakije” dio je četverogodišnjeg projekta kojeg provodi Udruga u cilju edukacije i podizanja svijesti o celijakiji kao posebnoj potrebi u sklopu kojeg su do sada realizirana dva naslova ” Bez glutena, molim!” i “Lana tinejdžerica- odrastanje bez glutena”.  Ova je knjižica nastala u suradnji s našim vrsnim stručnjacima iz područja zdravstva koji već dugi niz godina pomažu Udruzi u provođenju različitih aktivnosti. Njezina je posebnost u tome jer ćemo po prvi puta na jednom mjestu naći objedinjene, vrlo važne informacije o celijakiji i njezinoj povezanosti s drugim autoimunim bolestima, bezglutenskoj prehrani, zakonske okvire koji određuju sigurnuproizvodnju i postupanje s hranom bez glutena  kao i psihološki utjecaj doživotne bolest.

Knjižica je namijenjena općoj odrasloj populaciji, zdravstvenim radnicima kao podsjetnik na promišljanje o bolesti i kada ne postoji jasna klinička slika, a naročito će biti korisna hoteljerima i ugostiteljima koji bi trebali razumijeti termin bezglutenska prehrana kao lijek za osobe oboljele od celijakije .

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Rijeke- Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te sponzorskim sredstvima tvrtki koje doprinose razvoju cjelokupne društvene svijesti (Ina d.o.o., Schar).

Udruga za celijakiju Pgž Rijeka  je svojim projektom “Bez glutena, molim!”,  kojeg provodi već treću godinu za redom i u sklopu kojeg su izdani svi navedeni naslovi, nagrađena  od strane Središnjeg koordinacijskog odbora  iz Zagreba Poveljom za “Naj- akciju 2015.” kojom je poboljšan i uljepšan život djece.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Prvenstvu Hrvatske u karateu David Milinovich iz Jurdana osvojio 1. mjesto

Iako pod posebnim uvjetima održano je Prvenstvo Hrvatske u Karateu za kadete, juniore i U 21 održano u dvorani mladosti ...