Početna - IZDVOJENO - Premijerno izdanje dječjeg festivala Tobogan
Ciglena-kuća

Premijerno izdanje dječjeg festivala Tobogan

U kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić (ispred Ciglene kuće) najavljeno premijerno izdanje festivala Tobogan, koji će se održati od 27. lipnja do 8. srpnja. Festival Tobogan dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka te Vijeće mladih Benčić.

Konferenciji su prisustvovali Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020 d.o.o., Slaven Tolj, umjetnički direktor Rijeka 2020 d.o.o., Marsinah Vokši Rosenfeld, Gradskog kazališta lutaka, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina i Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Ključna želja organizatora je ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Stvaranje dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji nadahnjuju osnovna su nit vodilja. Ujedno je riječ o pilot projektu kojim Gradska knjižnica Rijeka, Art-kino i Gradsko kazalište lutaka Rijeka u sinergiji osmišljavaju program u kojem će se ispreplitati čitanje, kazalište i kino, pa i više od toga. Održavanje festivala neće fizički biti smješteno na jednom mjestu već će se održavati u kompleksu Benčić i ključnim točkama od Vežice do Drenove, uglavnom na otvorenome.

Kao uvod u program otvorenja festivala prepustit će se djeci da osvoje ustanove i na jedan dan se nađu u ulozi biljatera, knjižničara, administratora i slično. Program otvorenja nastavlja se u kompleksu Benčić gdje će sve tri ustanove imati svoj dio programa namjenjenog djeci svih dobnih skupina. Art kino tako će prikazati dvije filmske projekcije s filmskog festivala Animafest, a Gradsko kazalište lutaka dovodi koncertnu predstavu Poco Loco – pjeva mi se pjesma.

Program će se odvijati po raznim lokacijama odnosno kvartovima u gradu, od Vežice do Drenove, ali i u samim ustanovama. Osim predstava i projekcija, program nudi i raznolike radionice za koje će online prijave biti otvorene od 1. lipnja na internet stranici Rijeka 2020 te stranicama institucija organizatora radionica. Naći će se tu radionica video reportaže, radionica igre na filmu koja uključuje snimanje igranog/dokumentarnog filma, lutkarsko-dramska radionica, arheološka radionica, tematsko igranje i mnoge druge. Osim za djecu, pronaći će se i nekoliko programa za odrasle. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno!

Zatvaranje festivala Tobogan također će biti održano u kompleksu Benčić, ispred Ciglene kuće, a uključit će retro igre, izvedbu produkcije dramsko lutkarske radionice te projekciju filmova/video uradaka nastalih na radionicama.

Više informacija, kao i kompletan program bit će uskoro dostupni na Internet stranici Rijeka 2020.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Wine EnoGASTRO Vip Event u Poreču

Hotel Parentium Plava Laguna u Poreču 17. lipnja 2021. ugostio je drugi po redu ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event. Pod ...