Početna - IZDVOJENO - Preminuo je Nelson Mandela
foto: web

Preminuo je Nelson Mandela

Kasno sinoć južnoafrički predsjednik Jacob Zuma objavio je tužnu vijest – Neslon Mandela je preminuo.

Smrt Nelsona Mandele, kojega su od milja zvali Mandiba, pogodila je mnoge, a građani se cijelo vrijeme okupljaju oko Mandeline kuće kako bi mu odali počast i zapalili svijeću.

-Mandela nas je ujedinio i zajedno se opraštamo od njega. Naš narod je izgubio svog najvećeg sina. Naši ljudi su izgubili oca. Iako smo znali da će doći taj dan, ništa ne može umanjiti naš osjećaj duboke tuge i gubitka. Ono što čini Nelsona Mandelu velikim jest njegova čovječnost. Vidjeli smo u njemu ono što tražimo u sebi – rekao je predsjednik JAR-a, Jacob Zuma, u obraćanju naciji.

Nelson Mandela rodio se 8. srpnja 1918., a od 1994. i 1999. je bio predsjednik Južnoafričke republike, kao prvi tamnoputi Južnoafrikanac na toj poziciji. Bio je ikona borbe protiv apartheida koji je konačno ukinut 1994. godine.

Bio je najslavniji politički zatvorenik, proveo je 27 godina u zatvoru, a pušten je 1990. godine. Tri godine kasnije primio je Nobelovu nagradu za mir. Jedan je od najcitiranijih političara, a svojim je dojučrašnjim protivnicima i tlačiteljima pružio ruku mira.

Rak prostate mu je dijagnosticiran 2001. godine, a tri godine kasnije se povukao iz javnog života.

Evo kako su o njemu pjevali Simple Mindsi:

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...