Početna - IZDVOJENO - Preporuke za građane – Stožer za zarazne bolesti PGŽ

Preporuke za građane – Stožer za zarazne bolesti PGŽ

Kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje zaraze korona virusom, Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije daje sljedeće preporuke:

Građanima se sugeriraju pojačane mjere opreza i pridržavanje preporučenih higijenskih mjera (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa).

Osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile na područjima zahvaćenim epidemijom ove bolesti, bit će pregledane na graničnim prijelazima i dobit će uputu o postupanju koje dostavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Referentni centar za epidemiologiju/ i Infektivna klinika „Fran Mihaljević“ iz Zagreba u skladu s uputama Nacionalnog kriznog stožera.

Ako osoba posumnja na simptome korona virusa, treba ostati kod kuće te konzultirati obiteljskog liječnika ili pozvati Službu 112 koja će obavijestiti dežurnog epidemiologa KBC-a Rijeka gdje postoji 24 satno dežurstvo.

Povišena temperatura uz kašalj i otežano disanje mogući su simptomi zaraze korona virusom, a temeljem pregleda sumnju postavlja liječnik.

Nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju ili sugerira liječenje kod kuće.

Ako pacijent dolazi osobnim vozilom u zdravstvenu instituciju (KBC Rijeka ili Hitni medicinski trakt), potrebno je najaviti se telefonom i čekati u vozilu dok god po njega ne dođe medicinska pratnja u zaštitnoj odjeći.

Na stranici Nastavnog zavoda Andrija Štampar objavljene su informacije o Korona virusu kao i mjere prevencije koje možete pročitati na linku.

Preporuke su Stožera i izbjegavanje do daljnjeg putovanja u rizična područja odnosno zemlje u kojima je potvrđena prisutnost Korona virusa.

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...