Početna - IZDVOJENO - Prezentacija knjige „Wien/Opatija-Abbazia/Beč“ u Gradskoj vijećnici Beča
Opatija-Bec-monografija
foto: Grad Opatija

Prezentacija knjige „Wien/Opatija-Abbazia/Beč“ u Gradskoj vijećnici Beča

U Beču, u Gradskoj vijećnici, u dvorani Stadtsenat u srijedu 11. svibnja premijerno će se predstaviti javnosti nova knjiga pod naslovom „Wien/Opatija-Abbazia/Beč“. Tim povodom čelništvo Grada Opatije boravit će u Beču od 10. do 12. svibnja.

Ovo raskošno izdanje koje govori o vezama Opatije i Beča kroz povijest, ali i danas, izdala je Izdavačka kuća „Adamić“ iz Rijeke.

Monografiju „„Wien/Opatija-Abbazia/Beč“  će u bečkoj Gradskoj vijećnici predstaviti austrijskoj javnosti koautori teksta monografije dr. Manfred Matzka i mag. Neven Ivanić, o projektu i nastanku monografije govorit će  gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, ing., a nešto više detalja o fotografiji u monografiji otkrit će koautor, fotograf Hubert Dimko, te direktor izdavačke kuće „Adamić“ Dragan Ogurlić. Na prezentaciji će biti nazočan i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U četvrtak 12. svibnja gradonačelnik Beča  dr. Michael Haupl primiti će gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića, župana primorsko-goranskog Zlatka Komadinu, te koautore monografije  dr. Manfreda Matzku.

O knjizi „Wien/Opatija-Abbazia/Beč“

Najavljujemo i da će hrvatska prezentacija ove knjige biti održana u Opatiji, u ponedjeljak 16. svibnja u Vili Angiolini s početkom u 11 sati.

Monografija je tiskana na 250 stranica. Ideja o ovoj knjizi koja bi bila jedan od vidova sublimiranja dosadašnjih odnosa ali i sama po sebi izraz njihovih nastavaka, došla je od opatijske novinarke Dolores Juretić. Gradonačelnik Dujmić podržao je tu ideju, koja se inicijativom i povezivanjem dvoje gradonačelnika, Opatije i Beča, oko ovog projekta i uspješno realizirala.

U knjizi su paralelno obrađene zajedničke teme koje povezuju dva grada: povijest, Južne željeznice, Bečki bal, sport, secesija, noćni život, vile, parkovi, fontane, turizam, gastronomija i druge.

Svaka od tih tema ukratko je opisana i bogato ilustrirana iz opatijske i bečke perspektive na hrvatskom i njemačkom jeziku, otkrivajući čitatelju iznenađujuće i zanimljive paralele i veze između naša dva grada. I koliko god oni bili različiti, ipak imaju mnogo poveznica u svojoj povijesti i arhitekturi, u svom šarmu i u kvaliteti života koju pružaju svojim stanovnicima i posjetiteljima.

To je knjiga o srednjoeuropskoj kulturi, o nastanku i povezanosti regije u srcu Europe, o vezi između Jadrana i kontinenta, o naročito profinjenoj vrsti turizma. U tekstovima se naravno mnogo prostora posvećuje prošlosti, no isto su tako zastupljene aktualne teme uz poseban naglasak na zajedničke perspektive u budućnosti.

Knjiga „Opatija/Beč“ prije svega namijenjena je svim čitateljima koje zanimaju povijest i kultura, ali isto tako i urbanim turistima, organizatorima putovanja te naravno stanovnicima Beča i Opatije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...