Početna - IZDVOJENO - Prezentiran idejni projekt proširenja Luke Opatija
web

Prezentiran idejni projekt proširenja Luke Opatija

U Vili Antonioprošli je tjedan održana prezentacija Idejnog projekta proširenja Luke Opatija – još jednog projekta od vitalnog značaja za razvoj Opatije i gospodarstva cijele županije.

Projekt su izradili stručnjaci Rijekaprojekta iz Rijeke I Marinaprojekta iz Zadra, te IGH-a.

Izradu projektne dokumentacije financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija, o čemu je ugovor sklopljen u srpnju 2012. godine. Grad Opatija sudjeluje sa 25 posto u omjeru sufinanciranja izrade projektne dokumentacije.

Naručitelj idejnog projekta je Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

Župan Zlatko Komadina uvodno je u izjavi za medije rekao da je Primorsko-goranska županija partnerski s Gradom Opatija inicirala ovaj projekt. Opatija, iza koje je 170 godina turizma, je ono što Hrvatsku predstavlja u svijetu, i Opatija za ono što treba biti –  ne može imati luku kakvu je imala do sada. Ova je luka ostarila, nema potrebnih lučkih vezova, ona mora ispunjavati nautičke, sportske i sadržaje javne luke, komentirao je župan Komadina. Model financiranja izgradnje, dodaje,  još će bit predmet analiza jer je riječ o skupom projektu, primarno zbog dubine mora i potreba nasipavanja, no za to danas postoje tehnološka rješenja.

Gradonačelnik Ivo Dujmić u uvodnom dijelu prezentacije koja je bila namijenjena stručnoj javnosti i predstavnicima medija, podsjetio je da je ovom idejnom projektu prethodio iscrpan stručan i analitičan rad posebno za to oformljene radne grupe od niza različitih stručnjaka, a koji je uključivao i brojne konzultacije i sa predstavnicima gospodarstva, ali i građana.

  • Radi se novo lice Opatije za budućnost. Stručnjaci koji su osmišljavali ovaj projekt, nisu sagledavali isključivo lučki prostor, već su u izradi obuhvatili i cjelokupno okruženje, a to nije bilo lako – naveo je Dujmić, koji je naznačio i da je pritom i sretna okolnost što je na čelo ove radne grupe imenovan ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje prof.dr.sc. Mladen Črnjar.

Kada Studija utjecaja na okoliš dobije zeleno svjetlo nadležnog ministarstva, uslijedit će javna rasprava u kojoj će zainteresirana javnost moći dati svoje prijedloge, ideje i sugestije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na “Mićoj marunadi Dobreć”

Manifestacija “Mića marunada Dobreć – da se užance ne pozabe” okupila je mnogobrojne posjetitelje svih generacija koji su uživali u ...