Početna - IZDVOJENO - Prijave za dvotjedni međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika UNICULT2020
web

Prijave za dvotjedni međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika UNICULT2020

Na inicijativu Odjela gradske uprave za kulturu, a u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci krajem lipnja i početkom srpnja bit će održan Unicult2020, Međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika. Polaznici programa će spojem teorijske i praktične baze znanja steći vještine vezane za kulturnu politiku i kulturni menadžment.

 Program je iniciran od strane Odjela za kulturu grada Rijeke kao dio nominacije grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Program unicult2020 usklađen je s bolonjskim zahtjevima, a osmišljen je kao program cjeloživotnog učenja, s ciljem stjecanja vještina vezanih uz kulturnu politiku i kulturni menadžment kako bi se naglasila važnost njegovanja kreativnoga kapitala.
Program se sastoji od teorije, mentorstva i praktikuma, a odvijati će se kroz dva tjedna, u terminu od 29. lipnja do 12. srpnja 2015. godine, u ukupnom trajanju od 112 sati, pri Filozofskom fakultetu. Kadrovsku izvrsnost i institucijski nadzor nad kvalitetom osiguravaju međunarodni i sveučilišni predavači s Filozofskog, Ekonomskog, Pravog fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U izvedbi programa sudjeluju prof. Ivana Kunda, prof. Lara Jelene, prof. Ingeborg Fulepp, prof. Tomislav Brajnović, prof. Vjeran Pavlaković, prof. Nebojša Zelić te Nataša Jakominić-Marot.

Program Unicult2020 osmislila je Daniela Urem u suradnji s osnivačem Interculta iz Švedske Chrisom Torchem. Tijekom programa Unicult2020 polaznici će steći širok spektar znanja i iskustva, mentorirani od strane najkvalitetnijih stručnjaka iz područja kulturnih politika, kulturnog menadžmenta, oblasti istraživanja identiteta, te pravnih i ekonomskih područja. U njegovu su vodstvu: Daniela Urem, osnivačica Doors Art Foundation i Ureda za kulturu Sveučilišta u Rijeci, Chris Torch, osnivač Interculta i CORNERS, Davor Mišković, osnivač Drugog mora i Clubture Networka, Emina Višnić, ravnateljica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i potpredsjednica Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe, Prof. Jacek Dominiczak, arhitekt, znanstvenik i pedagog i Prof. Boris Ružić, koordinator programa pri Filozofskom fakultetu. Predavanja na temu kulturnih politika i kulturnog menadžmenta održat će i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Nina Obuljen-Koržinek s Instituta za međunarodne odnose i UNESCO Chair Prof. Milena Šešić-Dragičević, donedavni rektor Umjetničke akademije u Beogradu.

Teorijska faza programa sastoji se od dvaju razina. Prva razina namijenjena je polaznicima koji imaju već opsežno iskustvo i koji su zaposleni u kulturnom sektoru, dok će druga razina bit će ponuđena studentima i polaznicima koji nemaju prethodnog iskustva ili su početnici u radu u kulturi. U toj fazi polaznici će učiti o kulturnoj politici i upravljanju, kreativnosti, produkciji, razvoju publike, autorskim pravima. Dio programa održavat će se putem praktikuma iz kulturnog menadžmenta budući da kroz njega sudionici mogu implementirati dobiveno znanje iz teorijske faze u stvarnim uvjetima i tako dobiti novi i neposredniji uvid u proces nastajanja produkcije na sceni i iza nje.

Program pokriva pitanja poput kulturnog identiteta, kulturnih prava i profesionalne etike kako bi se razvila sposobnost za definiranje, interpretiranje i obranu kulturnih prava svih članova društva. Sudionici programa Unicult2020 također imaju priliku naučiti o  strateškim vještinama, formuliranju i provedbi, financijama, marketingu i pravu, inovaciji i odlučivanjima, operacijama planiranja, kulturnom programiranju, upravljanju ljudskim resursima te pregovaranju.

Ravnajući se principom izvrsnosti troje najboljih polaznika Unicult2020 programa dobit će  Radmila Matejčić, Albert Kapović i Dragan Klaić stipendije za UNICULT program za 2016. godinu. Program Unicult2020 bit će povezan s lokalnom zajednicom, Gradom, Županijom, Turističkom zajednicom, institucijama u kulturi te neprofitnim sektorom koji se bavi kulturom i umjetnošću, budući da će znatan dio programa bio postavljen oko lokalnih tema, a ususret riječkoj nominaciji za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Chris Torch, osnivač Interculta i CORNERS koji je surađivao na kandidaturi talijanskog gradića Matere, koji je odabran je da 2019. godine bude Europska prijestolnica kulture naglasio je kako je Rijeka grad suočen sa brojnim izazovima, ali ujedno, u kontekstu europske kulture i povijesti izuzetno interesantan grad, zahvaljujući prije svega svom položaju i povijesnom razvoju. Torch je ocijenio kako je uz formalno, podjednako važno i neformalno obrazovanje i stjecanje vještina, kako bi se ojačali kapaciteti lokalne zajednice. Treba spojiti periferiju s centrom i poput akupunkture utvrditi dodirne točke koje valja pritisnuti kako bi se stvari promijenile na bolje, rekao je Torch.

Prijave za upis za Unicult2020 program trajat će od 15. siječnja do 15. svibnja 2015. godine. Cijena programa iznosi 550 Eura,  a kako je naglasio Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, s obzirom na evidentan nedostatak upravljačkih i ekonomskih znanja na području kulture Grad Rijeka će kroz programe vezane uz kandidaturu Rijeke za EPK sufinancirati troškove ovog studija za predstavnike ustanova i udruga u kulturi.
Daniela Urem, osnivačica Doors Art Foundation i Ureda za kulturu Sveučilišta u Rijeci naglasila je kako se radi na petogodišnjoj strategiji ovog programa s ciljem da već iduće jeseni to postane jedan kolegij unutar studija Kulturologije.
Za informacija i prijave obratite se na e-mail adrese: info@unicult.uniri.hr ,Iapply@unicult.uniri.hr .
Web stranica: www.unicult.uniri.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Članovi GDCK Opatija održali radionicu za djecu opatijskog vrtića

Članice GDCK Opatija i odgajateljice Dječjeg vrtića Opatija jučer su održale radionicu na kojoj su djeca opatijskog vrtića prikazala koliko ...