Početna - GOSPODARSTVO - Prijedlog o povećanju komunalne naknade nije prošao

Prijedlog o povećanju komunalne naknade nije prošao

Gradsko vijeće Grada Rijeke nije usvojilo izmjene i dopune Odluku o komunalnoj naknadi, kojom se predlagalo novo utvrđivanje zona i koeficijenata zona za obračun komunalne naknade.

Kako je u kazala pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, prijedlog predviđa novo utvrđivanje zona za obračun komunalne naknade i to s obzirom na mjesne odbore, odnosno prema preciznim kriterijima opremljenosti mjesnih odbora. Predviđaju se i novi koeficijenti zona, a za stambene i garažne prostore umjesto dosadašnjih pet zona na području cijele Rijeke, grad se sagledava kroz šest zona.

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o lokaciji nekretnine, odnosno zoni u kojoj se nalazi i o vrsti nekretnine. Područja zona ovise o pogodnosti položaja i komunalnoj opremljenosti određenog područja. Navedene zone utvrđene su još 2001. godine prema tadašnjoj komunalnoj opremljenosti, a samo od 2009. do 2017. godine na području grada bilo iz sredstava komunalne naknade, kroz održavanje i rekonstrukciju, bilo iz sredstava proračuna i komunalnog doprinosa kroz izgradnju novih objekata, uloženo je čak 658 milijuna kuna.

Ulaganjem tijekom prethodnih godina su se površine i oprema, od prometnica, autobusnih stajališta do dječjih igrališta i javne rasvjete, višestruko povećali, što svakako znači i povećavanje troškova održavanja, dok se istodobno nije povećavala komunalna naknada iz koje se osiguravaju sredstva za čišćenje i održavanje javnih površina, javnu rasvjetu te održavanja nerazvrstanih cesta i groblja.

Kako ne bi došlo do smanjenja komunalnog standarda, predložena je korekcija obračuna komunalne naknade, temeljem koje je u 2018. godini planiran prihod u visini od 112 milijuna kuna, od čega je za program održavanja komunalne infrastrukture planirano izdvajanje od 87,7 milijuna kuna, dok je ostatak namijenjen građenju i održavanju objekata odgojnog, obrazovnog, kulturnog, socijalnog, zdravstvenog i sportskog sadržaja.

Pročelnica Miličević je na temelju konkretnih primjera predočila kako će prijedlog novih zona i koeficijenata utjecati na iznose komunalne naknade, od kojih će se nekima naknada smanjiti, a drugima povećati. Primjerice, za stan veličine 65 m2 mjesečni iznosi variraju od smanjenja od 1,3 kune (Srdoči) do povećanja od 16,25 (Trsat), dok će se za poslovni prostor veličine 100 m2 mjesečni iznosi izmijeniti od smanjenja od 352 kune (Kantrida) do povećanja od 561 kune (Pećine). Prijedlogom odluke posebno se vodilo računa o proizvodnim djelatnostima, pa je tako za ovu vrstu djelatnosti planirano ukupno godišnje smanjenje naknade u iznosu od oko 5 milijuna kuna.

Vijećnik Josip Ostrogović (klub vijećnika HDZ-a) istaknuo je kako bi usvajanjem ovog prijedloga građanima Rijeke, koji ionako žive u gradu s jednom od najvećih komunalnih naknada, ponovno poskupjeli računi, dok je kao pozitivnu stranu prijedloga istaknuo smanjenje naknade za proizvodne djelatnosti. Istaknuo je kako smatra da se umjesto povećanja naknade trebalo usmjeriti na bolju raspodjelu troškova i kvalitetnije planiranje.

U ime kluba Lista za Rijeku-Most-Nezavisni, vijećnik Danko Švorinić izrazio je protivljenje prijedlogu, smatrajući ga lošim i za građane i za poduzetnike.
„Iako se izmjene odluke o komunalnoj naknadi pokušavaju opravdavati podjelom grada na nove zone te manjom naknadom proizvodnim djelatnostima, evidentno je da je pravi motiv punjenje sve praznije gradske kase. Opravdava se da se komunalna naknada nije mijenjala od 2001. godine, a nas je otada 19% manje, a gradska uprava od onog što je ostalo želi iscijediti 17% više. Možemo podržati stimulaciju za proizvodne djelatnosti, što donosi 4,7 milijuna kuna uštede na godišnjoj razini, s time da se polovica odnosi na brodogradilište 3. maj, dok će svima ostalima cijene narasti,“ kazao je vijećnik Švorinić, istaknuvši da je klub na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću uputio prijedlog Odluke o smanjenju obračunskog boda s ciljem za smanjenja komunalne naknade.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

“Hodajući kolegij”

Gradonačelnik Opatije sa suradnicima obišao gradilišta i već završene radove „Hodajući kolegij“ gradonačelnika Ive Dujmića, pročelnika upravnih odjela i ostalih ...