Početna - IZDVOJENO - Priprema se teren za legalizaciju marihuane u Europi
Marihuana

Priprema se teren za legalizaciju marihuane u Europi

U Hrvatskoj posjedovanje marihuane za osobnu potrebu od siječnja prošle godine prekršaj i zasad se službeno ne govori o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, posljedice potpune legalizacija trave u Koloradu odrazit će se na globalnoj razini i ta presedanska odluka priprema je terena za to da se marihuanu tretira kao alkohol i cigarete.

Prema Huffington Postu, u tjedan dana trgovci travom u Koloradu napravili su pet milijuna dolara prometa.

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe u Urugvaju i Koloradu odrazit će se na globalnoj razini kao priprema terena za izjednačavanje njezina položaja s alkoholom i cigaretama, smatra neuropsihijatar Slavko Sakoman.

“Cilj političkih elita je da legalizacijom marihuane udovolje građanima, a od legalizacije će se puniti budžeti i rasti profiti, koje sada duhanska industrija gubi zbog sve represivnije politike prema duhanu”, kaže Sakoman, a to će posebno ugroziti mlade.

– Marihuana ima opojno djelovanje na mozak pa se teško bolestan čovjek koji je konzumira bolje osjeća i odatle te priče da je lijek. Nije ona lijek, nego umanjuje simptome patnje. Prema procjenama SZO-a depresija će do 2020. postati druga najraširenija bolest na svijetu. A legalizacijom marihuane otvara se mogućnost da se uz antidepresive za liječenje koristi i marihuana – kaže prof. Sakoman.

Dok je kod nas posjedovanje marihuane bilo kazneno djelo, okrivljeni su na sudu tvrdili da im pomaže u liječenju. Tako je D. J., koji boluje od multiple skleroze i koji je uzgajao i pušio travu da bi ublažio simptome bolesti, na Vrhovnom sudu 2012. oslobođen, ne zato što je sud smatrao da je marihuana lijek, nego zato što je riječ o beznačajnom djelu – u njegovu slučaju sud je zaključio da je pušio travu da bi suzbio simptome neizlječive bolesti.

VL/Liburnija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...